Противоположни реакции и въздържание - партиите в парламента приеха по

...
Противоположни реакции и въздържание - партиите в парламента приеха по
Коментари Харесай

Политическите реакции след поисканата оставка на Стефан Янев

Противоположни реакции и самоограничение - партиите в Народното събрание одобриха по друг метод новината за поискването на оставката на министъра на защитата Стефан Янев от страна на премиера Кирил Петков.

Народният представител от " Демократична България " Ивайло Мирчев адмирира решението:

„ Това е извънредно верен ход на премиера. Това ще помогне на страната ни да бъде съответна в актуалната рецесия

„ В синхрон сме с премиера и с цялото държавно управление. Заставаме зад решението му за поискана оставка. Не може български министър да употребява терминологията на Путин. Имаме забележки по работата на Янев. За пръв път имаме министър председател, който реагира съответно в създалата се рецесия. В това време е значимо да се сложи акцент върху националния интерес, без значение от проруски залитания на разнообразни хора. Имаме една съществена задача и тя е да преведем страната през тази рецесия. България би трябвало да се потвърди като същински съдружник на сътрудниците ни в НАТО ”.

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите, също разяснява тематиката по време на посещаване в Гълъбово:

„ Той е предложил министър Янев и той е този, който може да предложи да бъде отдръпнат. Така че аз се уповавам на неговото умозаключение в цялата тази обстановка да бъде отдръпнат. Знаете, намираме се в необикновен миг и е значимо да сме сигурни в това, което правим. Вярвам, че преценката на министър-председателя е вярна. ”

Председателят на " Възраждане " Костадин Костадинов бе на другия полюс и осъди изрично настояването на оставката на Янев: 

„ Мотивите, с които Кирил Петков желае оставката на Стефан Янев, са, че в неговото държавно управление няма по какъв начин да се следва политика, друга от тази, която той като министър-председател е определил, " съобщи той.

" Мотивите на Петков несъмнено са верни за самия него, само че те важат в още по-голяма степен и за България и за българския народ. Няма по какъв начин  в българската страна някой различен да следва политика, друга от тази, която е в интерес на българския народен интерес, друга от тази  на ползите на българския народ. "

" В съответния случай, в случай че Кирил Петков желае оставката на Стефан Янев с тези претекстове,  ние от " Възраждане " желаеме оставката на цялото държавно управление с претекста, че неговата политика е в прорез с българския народен интерес. "

" Политиката на Кирил Петков трансформира България в страна-участник във военния спор и по този метод нанесе  тежки вреди на българските стопански и национални ползи. Настояваме за оставка на цялото държавно управление и считаме, че всяко едно деяние, допринасящо за замесването на България във военния спор в Украйна, вземането на страна в спор сред две близки и другарски нам страни, тъй като и Украйна и Русия са ни еднообразно близки и с тях имаме еднообразно близки исторически връзки, е незаконно и оставката е най-малкото, което би трябвало да последва. "

От ГЕРБ, " ИТН "  и Движение за права и свободи отхвърлят коментар - изчакат позициите в ръководещата коалиция.

При извършения през вчерашния ден Национален съвет на БСП Румен Гечев дефинира допустима оставка като удар по ръководството, а Корнелия Нинова напомня, че Стефан Янев е препоръчан от „ Продължаваме промяната “:

„ Така, че е добре първо да чуем тяхното мнение, да го обсъдим и по-късно да се афишира или взема решение въпросът “;

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР