Противно на обичайните представи, че пролетта е времето, в което

...
Противно на обичайните представи, че пролетта е времето, в което
Коментари Харесай

Най-често срещаните алергии през зимата: Как да ги разпознаем

Противно на нормалните показа, че пролетта е времето, в което се предизвикат най-вече алергии, зимата може да е сезон за отключване и/или обостряне на алергични реакции. Това оповестяват от ВМА в формалната си Facebook страница. Експертите прецизират, че алергията съставлява имунно обусловена реакция на свръхчувствителност, която поражда нормално към безвредни вещества от околната среда. Зимата е сезон, в който климатичните условия в допълнение могат да причинят доста неприятни чувства и дискомфорт при алергичните пациенти.

Възможно е алергия да бъде развита във всяка възраст и даже след години без реакция човек може да стане алергичен. Световната здравна организация (СЗО) слага алергията на четвърто място измежду социалнозначимите болести, разяснява доктор Шасине Вели, част от екипа на Клиника по незабавна токсикология на ВМА.

През зимните месеци хората прекарват повече време в домовете си, в затворени, непроветрени пространства, и по този метод могат да бъдат изложени на повече инхалаторни алергени, което от своя страна да докара до признаци на алергичен ринит.

Инхалорните алергени в домовeте са акарите, пърхотът от домашни любимци, хлебарките, спорите на плесени. Обичайните признаци на алергичния ринит са постоянно кихането, течащият или запушен нос, сърбежи в носа и очите, разяснява експертът.

Зимата е времето, в което се следи и релативно намаление на защитните сили на организма.

Зачестяват вирусните инфекции, които са също едни от най-честите аргументи за утежняване на контрола на алергичния ринит и астмата. Комбинацията от минусови температури и мъгла сама по себе си може да провокира тежък астматичен припадък, протичащ с упорита кашлица, свирене в гърдите, затруднено дишане, обща уязвимост, обобщава още доктор Вели.

Кожата постоянно е напълно намерено изложена на зимни условия и също страда. Основните фактори, които ѝ влияят са студеният и относително по-сух въздух, по-изразените температурни амплитуди, въздействието напразно и замърсяването на въздуха. Всички тези фактори водят до доста изсушаване на кожата – понижаване на хидратацията ѝ.

Атопичният дерматит е измежду най-често обострящите се кожни проблеми през зимата. Заболяването има разнородни клинични признаци според от възрастта. По време на кърмаческия интервал кожните обриви ангажират кожата на лицето (бузи), тялото и крайниците, нормално кожата под пелените е пощадена. През детството обривите се лимитират най-често до гънките (задколенни, лакътни), кожата на врата. При възрастните водеща е сухотата на кожата, обривите постоянно се разполагат по дланите, както и свивките на крайниците, споделя доктор Вели.

Друго алергично заболяване, което е допустимо да се появи по-често в зимните месеци е студовата уртикария. Тя се среща по-често при дами и се характеризира със мощно сърбящ обрив, който прилича ужилване от коприва, от време на време и болежка, а по откритите елементи на тялото, като чело, лице и нос, може да има мощна болежка. Освен от ниската температура, студовата уртикария може да се провокира от мощен вятър, плуване в леден басейн.

Диагностиката и следенето на горепосочените положения се реализира от алерголог, а лекуването им зависи от тежестта на признаците и типа на алергиите. Някои от медикаментите са предопределени за управление на признаците, а други, като имунотерапията, понижават тежестта на реакцията на организма против съответен алерген, акцентира доктор Шасине Вели.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР