Много голяма част от жените, които са станали майки, споделят,

...
Много голяма част от жените, които са станали майки, споделят,
Коментари Харесай

Без срам и вина: Как да разпознаем и преборим следродилната депресия

Много огромна част от дамите, които са станали майки, споделят, че се усещат депресирани по време на бременността, само че постоянно признаците остават и след раждането на детето и даже се ускоряват. Много от дамите не приказват за това, защото усещат виновност, че не са щастливи в най-радостния си момент – постоянно майчинството се разказва точно по този начин.

Няма обаче нищо срамно, нито мотив за виновност. Скорошно изследване на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Съединени американски щати демонстрират, че една на всеки осем дами изпитва следродилна меланхолия. В уеб страницата на Центровете е оповестена, в която са обяснени както признаците на депресията, по този начин и признаците, които дамите изпитват при следродилна меланхолия.

Понякога всеки се усеща печален, само че тези усеща нормално минават в границите на няколко дни. Депресията е съществено разстройство на настроението, което може да продължи седмици или месеци, описват специалистите. И прецизират, че депресията не се усеща еднообразно при всички – някои може да имат няколко признака, а други – доста, честотата на признаците също е друга.

Симптоми на меланхолия: 

Трайно тъжно, обезпокоително или „ празно “ въодушевление. Чувство на безизходност или скептицизъм. Чувство за виновност, безполезност или изтощение. Чувство на нервност или безпокойствие. Проблеми с концентрацията, припомнянето на елементи и вземането на решения. Загуба на сила. Трудности при заспиване или прекомерно дълъг сън. Преяждане или загуба на вкус. Мисли за самоубийство или опити за самоубийство. Болки или премеждия, които не се усъвършенстват при лекуване.

Следродилната меланхолия се разграничава от родилната горест (майчина тъга), се споделя още в обявата. Следродилната меланхолия се демонстрира след раждането на бебето, а изпитваните неприятни усеща са по-интензивни и остават по-дълго от тези при нормалната родилна горест (тревога, горест и отмалялост, които доста дами изпитват след раждане).  

Симптоми на следродилна меланхолия

Симптомите на следродилната меланхолия са сходни на признаците на депресията, само че могат да включват и:

Плач по-често от нормално. Чувства на яд. Отдръпване от околните. Чувство на раздалеченост от бебето. Притеснения или възприятие на несъразмерна тревога. Мисли за самонараняване или пострадване на бебето. Съмнение в способността за грижа за бебето.

Депресията по време на и след бременността е постоянно срещана и лечима, твърдят от Центъра. И успокояват: Раждането на бебе е предизвикателство и всяка жена заслужава поддръжка. Експертите поучават майките, в случай че изпитват прочувствени промени или считат, че може да са депресирани, да потърсят здравна помощ. Лечението води до усъвършенстване при множеството хора, а това е и най-полезното нещо, което майката може да направи за себе си и за детето си.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР