Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив

...
Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив
Коментари Харесай

Добруджа пак протестира срещу дупченето за газ

Протестите в Добруджа против капиталовото желание за изследвания и рандеман на природен газ не престават. В общината на Генерал Тошево стартира последното публично разискване на отчета за оценката на въздействието върху околната среда на желанието за изследване и рандеман на естествен гас в находище ”Спасово ”. Предложението провокира поредност от митинги в последните месеци. По-рано през днешния ден, в центъра на Генерал Тошево недоволни земеделци струпаха над 150 броя селскостопанска техника. Беше прочетена декларацията на Асоциацията на българските зърнопроизводители, в която те се афишират против тази неприсъща за Добруджа активност.

Според тях, желаната 35-годишна концесия ще умножи неведнъж всички опасности и ще се отрази пагубно на земеделието, което е главен занаят в района.

Започва и последното публично разискване. Това ще е и кулминационната точка на недоволството на добруджанци, споделят хората и допълват, че задачата му е допустимо повече хора да изразят терзанията си и да зададат въпросите си.

Хората тук са готови и чакат съответни отговори от специалистите, представители на компанията вложител. До момента, по думите на локалните поданици, такива не са получени.

Докладът не би трябвало да бъде одобряван от екоинспекцията във Варна, безапелационни са те. Хората са приготвили противогази и щипка, с която не желаят да посрещнат, а да изпратят специалистите. Докладът, съгласно тях, е надменно написан по отношение на хората.

С възгласи " Добруджа не се предава " и " Добруджа не се продава " и с песента " Хубава си моя горо " те към този момент заемат местата си в залата за последното публично разискване.

От инициативния комитет са подготвили и автомобилно шествие към село Кардам и гранчния пункт " Йовково ".

" Категорични сме, че земеделската земя е за произвеждане, а не за рандеман на природен газ. Целим изцяло да се анулира капиталовото предложение ", съобщи Красимира Крумова от асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево.

От Добруджанския фермерски съюз също излязоха с декларация срещу добива на газ в района, в която декларират, че са против даването на позитивна оценка по отчет за оценка на въздействието на околната среда по отношение на плана за находище в Спасово.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР