Протестиращите са загубили чувството за мярка. Това заяви земеделският министър

...
Протестиращите са загубили чувството за мярка. Това заяви земеделският министър
Коментари Харесай

Земеделският министър: Около 30% от кравите са виртуални

Протестиращите са изгубили възприятието за мярка. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев пред БиТиВи в отговор на заканите за митинг на млекопроизводителите и желаната му оставка.

Той изясни, че с цел да се изплатят парите, би трябвало да се получи позволение от Европейската комисия. Парите ги има, заделени са, а разрешението е нужно, тъй като по този начин се изкривява конкуренцията. Ако се направи заплащането към фермерите, България ще влезе в наказателна процедура от Европейската комисия, предизвести Вътев и уточни, че той няма да допусне това да се случи на страната.

Животновъдите първо да отстраняват фактора " виртуалните животни ". Има към 30% " виртуални крави " - такива, които не са на избран фермер.

Вече е направена инспекция и оттук насетне инспекциите за налични животни, които се субсидират, ще се вършат във всички животновъдни обекти, с цел да няма прекачване на животни през нощта и да се броят по няколко пъти, разяснява Вътев.

За казуса със сухото мляко - то е качествено, по-скъпо като второстепенен артикул. Има задоволително висок надзор по храните в България и Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) си правила отлично работата. Проблемът е, че то блокира реализацията на свежото мляко.

Запитан може ли да бъде овладяно повишаването на цените на храните, Вътев добави, че има над 70% надценка в комерсиалните мрежи. Случвало се даже да има тук-там и със 100% надценка на артикули в магазините. Министерство на земеделието не може да контролира цените. Държавата не може да се намесва в регулацията на цените, само че може да сътвори правила, с цел да може цялата агрохранителна верига да бъде обикновено и заслужено разпределена, сподели още Кирил Вътев. Подготвя се и закон, който да постави в граници надценките в комерсиалната мрежа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР