Просветното министерство ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат

...
Просветното министерство ще препоръча няколко типови критерия, които да помогнат
Коментари Харесай

МОН препоръча 4 критерия за избор на ученици за безплатен отдих

Просветното министерство ще предложи няколко типови критерия, които да оказват помощ на учебните заведения при подбора на учениците за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Това могат да бъдат да вземем за пример продължителността на образованието от отдалеченост, представянето на ученика в образователния развой, социалния и/или здравния му статус. Това оповестиха от МОН след проведено вчера заседание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие в междинното обучение. 

Както неотдавна бе оповестено, страната счита да изпрати на море или планина, дружно с придружители, като за задачата ще отпусне 15 млн.лв. Целта е както да се подкрепи туристическия отрасъл, по този начин и да се насърчи възобновяване на връзката сред учениците поради дългото отдалечено образование.

В плана на новата стратегия от МОН не заложиха критерии, по които да бъдат избирани въпросните възпитаници, като оставиха независимост на учебните ръководстват, в лицето на педагогическите препоръки, да преценят това поради спецификата на всяко образователно заведение. Поставиха единствено ограничаване учебните заведения с по-малко от 150 възпитаници и педагогичен личен състав да изпращат на безвъзмездна почивка  включително придружителя, а по-големите учебни заведения - до 165 участници дружно с придружителите. 

Масово обаче шефове се оплакаха, че неналичието на критерии прави задачата им да подберат учениците много сложна, също така постоянно някой може да се почувства дискриминран. Затова въпросните вероятни критерии - какъв брой дълго е бил ученикът в онлайн образование, какво е равнището му в учебно заведение, както и какъв е социалният и здравният му статус - ще бъдат включени в Националната стратегия " Отново дружно "  по предложение на обществените сътрудници. В момента тя е на стадий публично разискване до 15 юни т.г. 

Другото предпочитание на директори и синдикати обаче - да бъде регламентирано в допълнение заплащане за ръководителите на ученическите групи в границите на програмата - не е било удоволетворено. " Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътувания. Заплащането в такива случаи обаче е систематичен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в границите на съответната национална стратегия " , е показал министърът на образованието и науката Николай Денков. Затова и " Отново дружно "  ще се осъществя по досегашния ред. А министърът е предложил в това време да се работи по възможната смяна в регламента за възнагражденията при училищен пътувания и по реализацията на новата национална стратегия, без двата въпроса да се слагат според един от различен.   

Според обществените сътрудници заплащането на ръководителите на групи би трябвало да се посочи в договорите сред шефовете на учебни заведения и туроператорите, които ще провеждат пътуванията. " МОН не може да се меси във взаимоотношенията сред тези два независими правни субекта ", смята министър Денков.

Преди дни някои шефове показаха мнение, че всеобщо учителите няма да желаят да се включат в програмата, защото не е организиран добре въпросът със заплащането им. " Надницата им за един работен ден е 80 лв., би трябвало да е най-малко двойно повече, тъй като те са 24 часа на работа ", разяснява Асен Александров, шеф на 51-о учебно заведение пред. По думите му половината от тези 160 лева. трябва да дойдат от туроператорите в границите на обезпечената от страната сума, която за 10 деца и преподавател е 5500 лв., а другата половина да са от заплатата, която получават като учители.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР