Просветното министерство поставя специални изисквания към университетите да кажат отсега

...
Просветното министерство поставя специални изисквания към университетите да кажат отсега
Коментари Харесай

Драми с матурите заради новия закон

Просветното министерство слага специфични условия към университетите да кажат занапред с какви матури ще одобряват. Това се постанова от обстоятелството, че през идната година първият випуск, приключил междинното си обучение, учи по профилиращи предмети. Някои от децата може да не учат да вземем за пример химия и физика или биология, а те да са им нужни при кандидатстването.МОН е основало условия за всеки, сполучливо приключил XII клас, да кандидатства за продължение на образованието си във висше учебно заведение без ограничаване. Като балообразуващи по преценка на съответното висше учебно заведение могат да се включат с разнообразни коефициенти една или няколко от следните оценки:
 от държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература;от ДЗИ върху профилирана подготовка в XI и XII клас (за лицата, които са изучавали съответния образователен предмет като профилиращ);от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани единствено в първи гимназиален стадий (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, само че са положили по свое предпочитание спомагателен ДЗИ след ХII клас);от ДЗИ върху общообразователна подготовка по предмети, изучавани в XI и в XII клас (за лицата, които не са изучавали съответния предмет като профилиращ, само че са положили по свое предпочитание спомагателен ДЗИ след ХII клас);от зрелостни изпити върху общообразователна подготовка, положени преди 2022 г.;включени в дипломата за приблизително обучение след XII клас (в случаите, когато съответният предмет е изучаван като профилиращ, само че не е положен ДЗИ по този предмет);включени в удостоверението за приключен първи гимназиален стадий след Х клас (което ще е приложено към дипломата за приблизително обучение, само че резултатите от него няма да вземат участие при пресмятане на общия триумф в нея).
Основните въпроси, които постъпват в МОН за възможните бъдещи изпити, са по отношение на приема в медицински специалности. В свое мнение до МОН седемте висши учебни заведения оферират разновидности за смяна в балообразуването при кандидатстване за медицински специалности и осведомят омбудсмана. Драмата идва от там, че в последните два класа учениците се профилират и поради особеностите на тяхната гимназия, може да не могат да получат профил химия или биология. Причината е, че подобен профилиращ предмет може да се учи при по-голяма група - в случай че децата са трима или четирима, няма по какъв начин да се образува профилираща паралелка, изясни за " Стандарт " Диян Стаматов, началник на организацията на шефовете и на 119-то учебно заведение.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР