Просветният министър Николай Денков привиквал на разговори в МОНПо 5-6

...
Просветният министър Николай Денков привиквал на разговори в МОНПо 5-6
Коментари Харесай

Ректори дават отпор на силово сливане на университети

Просветният министър Николай Денков привиквал на диалози в МОН
По 5-6 вуза влизат под шапката на общо висше учебно заведение и престават да съществуват

Съветът на ректорите чака пояснение на 22 февруари

Налагане на огромно механично обединение на държавни университети, заявено на ректори от висши учебни заведения в София на срещи при просветния министър Николай Денков, хвърли в потрес вузове. Министърът имал проект да понижи университетите, като ги накара да се слеят в общи висши учебни заведения с общо ръководство, а ректорите на поставените под една шапка университети да са на ротация в ръководството. Това научи “Труд” от свои източници в университетските среди и Народното събрание.

Затова ректорите излизат с единна позиция по тематиката и желаят от Денков да видят написани ясни критерии по какъв начин тъкмо счита да става въпросното уедряване и чакат отговорите на 22 февруари, когато се събират на съвет.

Оказва се, че министърът е привикал ректори на университети по изкуства и политехнически посоки, на които е декларирал желанията си, след което информацията е достигнала до останалите ръководители на висши учебни заведения в страната. Голяма част от тях са настръхнали от бъдещите проекти на МОН, за които не са подозирали допреди срещите при Денков. Говори се за основаване на мегаструктури като обединен стопански, обединен медицински, обединен политехнически, обединен механически и обединен университет по изкуствата.

Автономни щели да останат единствено 12 вуза - Софийският, Пловдивският, Шуменският, Тракийският, Югозападният, Великотърновският, Аграрният университет, както и Военната академия, Висшето военноморско учебно заведение, Националният боен университет във Велико Търново, Академията на Министерство на вътрешните работи и университетът “Проф. доктор Асен Златаров” в Бургас. Така от 38 държавни университета ще останат 16.

Министърът на образованието е разискал проекта, който има за огромно уедряване, с депутати от ръководещата коалиция в Народното събрание. Детайлите по него щял да изложи пред Съвета на ректорите на 22 февруари.

Ръководители на вузове, които “Труд” потърси за мнение, обясниха, че цялото това преструктуриране се прави по неприятния метод, тъй като не е съгласно тактиката за висшето обучение, а е механично, йерархично, със изтриване на самостоятелността на висшите учебни заведения, а университетите ще престанат да съществуват.

Има три типа обединяване сред университети, които са разисквани с ректорите и които сега са залегнали в тактиката за развиването на висшето обучение, само че препоръчаното от Денков не е измежду тях.

Първото са ad hoc мрежите или общите стратегии сред висши учебни заведения, за които студентите получават тапия от две висши учебни заведения. Вторият вид са европейските академични мрежи, а третият са алианси, конфедерации, консорциуми, по-трайни обединявания, за шерване на запаси на университети, които са най-вече на една територия - като Студентски град, да вземем за пример.

След като през вчерашния ден гръмна абсурдът за квалифицираните крайни промени във висшето обучение, от МОН разпространиха позиция, в която ректори видяха заден ход, защото от ведомството показаха, че обмислят “варианти за сливане на някои висши учебни заведения под разнообразни форми в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение и за повишение на качеството”.

“Обсъжданите разновидности нямат нищо общо с тиражираната в медиите информация за основаване на мегаструктури и понижаване на държавните висши учебни заведения от 38 на 16. Официалната позиция на МОН ще бъде показана пред Съвета на ректорите на 22 февруари”, бяха сбити от просветното ведомство.
Проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС: От механично уедряване няма да произлезе нищо


Имаше информация, че са извикани няколко ректори от УАСГ и висшите учебни заведения по изкуствата, с които са водени диалози за обединявания. Информацията, че и нас икономическите университети ще ни сплотяват, още повече ни изненада. Една промяна във висшето обучение, освен това толкоз сериозна, би трябвало да бъде сложена по сериозен метод пред всички, с цел да може да бъде разисквана и да се убедят всички, че това е в употребява на обществото и на висшето обучение. От такова механично обединение няма да произлезе нищо. Не знам дали това е дневният ред на обществото при ток, сила, ковид, бюджет. На директорски съвет на ректорите обсъдихме въпроса. Бихме желали да забележим написани ясни критерии за това нещо по какъв начин ще става. Защото някои са по територия, в Студентски град да вземем за пример, другаде са по научни посоки. Виждам, че нас ни сливат със Свищов и Варна. След като се види какви са критериите, да се каже и каква е изгодата от обединение или сливане. Това ни изправя пред хиляди проблеми - трудово-правни, организационно-управленски, чисто икономически, интернационалните планове, академично развиване, вътрешно-нормативна уредба, която не знам по кое време ще се оправи. Толкова всеобщо да става това нещо и без ясни изгоди, не мога да си го показва. И да реализираме 15-16 университета, какъв ще е бъде крайният резултат?
Проф. Илия Железаров, ректор на ТУ-Габрово: От медиите узнавам за замислените промени


От медийни изявления узнавам, че Министерството на образованието замисля уедряване на университетите у нас. До момента никой не ме е уведомил публично за сходни планове. Никой не се е допитвал за такива промени. Всеки университет е основан с решение на Народното събрание и то би трябвало да гласоподава измененията, които се плануват. Мога да заявя обаче, че не ми харесва методът, по който това се прави.
Проф. Марияна Божинова, ректор на Стопанската академия в Свищов: Шокирана съм, а в сряда бях при Денков


Шокирана съм. Никой не се е допитвал до мен. Дори предния ден /б. а. в сряда/ бях в Министерството на образованието и разговарях с министър Николай Денков. Срещата бе поискана от мен по наболели проблеми за орязания бюджет на образователното заведение и за нужни 2 млн. лв. за незабавен ремонт на образователен корпус, който се разрушава и е рисков. Министър Денков обаче не загатна и дума за предвижданото уедряване. Нямаше и намек даже.
Проф. Венцислав Вълчев, ректор на ТУ-Варна: Идеята не е продуктивна


Идеята за уедряване особено на техническите университети у нас не е продуктивна и мощно се колебая, че МОН възнамерява тъкмо това. През последните 3 година Технически университет-Варна има 45% нарастване на бюджета, 60% растеж на личните доходи и годишно притегля по 5 млн. лева от европроекти. Броят на задграничните студенти се утрои. Университетът се развива чудесно и по тази причина съм изрично срещу той да бъде част от мегаструктура, която ще се ръководи доста мъчно. По-правилният вид е да се работи за построяването на академични мрежи със споделени запаси, само че при опазване на авнотомията на всяко висше учебно заведение.
Проф. Христо Бонджолов, ректор на ВУ “Св. Св. Кирил и Методий”: Ще сме измежду 16-е останали вуза


Това, което хвърли в смут управленията на доста университети, към момента е концепция, не е дефинитивно решение. Предстои доста сериозна полемика по казуса и на 22 февруари след Съвет на ректорите ще бъде направена позиция с съответни оферти. ВТУ ще е измежду въпросните 16 ВУЗ-а, които ще останат, тъй като висшето учебно заведение покрива всички критерии. За тази промяна упорства Европейски Съюз. Още преди време се заприказва в България да останат единствено 10 университета, в този момент броя е повишена. Тепърва ще се разбере какво тъкмо се има поради.
Красимир Вълчев, някогашен министър на образованието: Трябват ни академични мрежи, а не обединение


Много е значимо по какъв начин ще бъде направено обединяването, в случай че е йерархично на правилото на изтриване на висши учебни заведения, на обединение в едно общо тяло, то най-вероятно няма да реализира резултата си. Няма да срещне и поддръжката от университетските общности, ще убие капацитетът за развиването по настрана. Основното, което би трябвало да се разбере е, заличават ли се висшите учебни заведения и не, дали ще бъде цяло обединение или ще бъде конфедерации. Има потребност от консолидация, по-големи структури, които могат да създават школи, само че живеем и в мрежов, и все по-малко йерархичен свят. Обединението не би трябвало да бъде йерархично, а доста повече на мрежови принцип.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР