Прословутият завод за изгаряне на отпадъци в столицата напредна с

...
Прословутият завод за изгаряне на отпадъци в столицата напредна с
Коментари Харесай

Столичният завод за горене на боклук ще струва над 300 млн. лева

Прословутият цех за изгаряне на боклуци в столицата напредна с една крачка - в понеделник " Топлофикация София " най-накрая разгласи социална поръчка за построяването на инсталацията, която ще употребява боклука като гориво за произвеждане на топлинна и електрическа сила. Мегапроектът ще коства повече от 300 млн. лв., или по-точно 292 млн. лв. без Данък добавена стойност. Тази сума е спрягана и преди, само че в този момент към този момент е посочена в официалното обявление, с което общинското предприятие известява, че търси реализатор за планиране, изграждане и въвеждане в употреба на инсинератора. За финансирането на скъпото начинание ще оказват помощ европейските данъкоплатци -  с безплатни средства от оперативната стратегия " Околна среда ", и Европейската капиталова банка - с  нисколихвен заем. 

Изграждането на завода за горене на боклуци, за който се приказва от доста години, се проточи главно по две аргументи - неосигурени средства и мощна опозиция на природозащитниците, които считат, че определената технология не е задоволително надеждна и чиста. В края на 2019 година обаче Брюксел постави точка на разногласията и съмненията. Тогава Европейска комисия разгласи, че утвърждава финансиране на плана с евросредства, защото е съвременен и потребен. 

Според оповестената току-що обществената поръчка изпълнителят ще има разполагаем 30 месеца , с цел да проектира, построи и вкара в експоатация инсталацията и това би трябвало да се случи най-късно до 31 декември 2023 г.  Силно подозрително е, че този период може да бъде спазен, защото даже сега към този момент има забавяне в графика -  занапред ще се набират предложения (до 15 март), класирането и оповестяването на спечелилия ще отнеме време, а процедурата може мощно да се проточи поради обжалвания от недоволни кандатити, преди да се стигне до подписване на контракта. 

 А уговорките на изпълнителя ще продължат няколко години, защото след пуска на завода стартира да тече 2-годишен гаранционен период, в който ще би трябвало да бъдат отстранявани евентуалнни недостатъци. Освен това спечелилият публичната поръчка ще би трябвало в продължение на 3 години да образова личния състав на " Топлофикация София " да работи с  инсталацията. 

Технологичното знамение ще се разположи на площадка на територията на Топлоелектрическа централа „ София “ , в района " Втора индустриална зона — Военна рампа “. Там сега има недостроен комин, висок 69 метра, и колони за неосъществена сграда, които ще би трябвало да бъдат отстранени. 

Възложителят - " Топлофикация София ", е планувал за тази година общо  62.2 млн. лв. разноски по плана " инсинератор " - 35.8 млн. лв. безплатни средства от европрограмата " Околна среда " плюс 26.4 млн. лева николихвен заем от Европейска инвестиционна банка. Това става  ясно от капиталовата стратегия на общинското дружество за 2021 г.  

Проектът провокира цивилен митинги -  паниките са, че е прекомерно безценен и че горенето на боклуци няма да е безвредно за въздуха на София. Властите в София и в Брюксел обаче са уверени в полезността на бъдещия цех. 

 Граждани излязоха против построяването на инсинератор в ТЕЦ-София

Историческият план

Проектът, за който продължаваме да приказваме в бъдеще време, получи кардинално утвърждение от общинския съвет в далечната 2011 г.  През 2015 година бе решено инсинераторът да се построи на площадка в Топлоелектрическа централа София. Бе наета датска компания, която да помогне с избора на конкретна технология. Консултациите костваха 1.5 млн. евро. Одобрената технология не бе призната безрезервно. Стана ясно да вземем за пример, че изгарянето няма да е съвем безотпадно и че ще се отделя летлива пепел, която ще би трябвало да се събира и ще се транспортира за депониране в Германия, а това е в допълнение оскъпяване. 

Междувременно край гара Яна бе построен заводът за преобразяване на битовите боклуци на софиянци в гориво, известно като RDF. Там боклукът се събира, раздробява и изсушава, като преди този момент от него се отделят металите и други рискови субстанции. Крайният артикул е твърдо гориво, което може да се употребява за произвеждане на топло- и електрическа енергия. София създава към 180 хиляди тона RDF на година. В момента те се извозват до циментови фабрики, където се изгарят, за което бюджетът на столицата заплаща милиони всяка година.   

През ноември 2019- март 2020 Еврокомисията утвърди схемата за финансиране на плана. Властите в София убедиха Брюксел, че планът ще е потребен за по-добро управление на отпадъците на столицата, като ще " гълта " към 180 хиляди т RDF годишно и ще създава по 55 мегавата (MW) топлинна сила и 19 мегавата електрическа сила, задоволителни да покрият потреблението на 30-40 хиляди души. Освен това бъдещото оборудване, което ще създава както ток, по този начин и топлинна сила, ще разреши на " Топлофикация София " да понижи разноските си за природен газ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР