Прословутият Норвежки суверенен фонд, най-големият в света, е загубил 1,68

...
Прословутият Норвежки суверенен фонд, най-големият в света, е загубил 1,68
Коментари Харесай

Норвежките пенсионери олекнаха със 174 млрд. долара

Прословутият Норвежки върховен фонд, най-големият в света, е изгубил 1,68 трилиона норвежки крони (174 милиарда долара) през първата половина на 2022 година, защото акциите и облигациите, в които е вложил, са били наранени от опасенията за световна криза и галопиращата инфлация. Това заяви фондът, представен от Ройтерс.

Възвращаемостта на вложенията на Норвежкия върховен фонд, който ръководи активи за 1,3 трилиона $, за интервала януари-юни е била негативна (-14,4 на сто), макар че това е с 1,14 процентни пункта над възвращаемостта на главния показател.

" Пазарът се характеризира с покачващи се лихви, висока инфлация и война в Европа ", съобщи в официално съобщение основният изпълнителен шеф Николай Танген от " Норгес банк инвестмънт мениджмънт " (Norges Bank Investment Management), която ръководи фонда.

" Акциите на софтуерните компании са с най-слаба възвращаемост от -28 на 100 ", сподели той.

Основан през 1996 година, фондът влага приходите от норвежкия петролен и газов бранш и държи акции в над 9300 компании по света, притежавайки 1,3 на 100 от всички листвани на борсата акции.

Активите на фонда съвсем се равняват на размера на мексиканската стопанска система, която е 16-та по големина  в света, съгласно някои калкулации.

Всички браншове,  в които фондът влага, са записали негативна възвращаемост през първата половина на годината като се изключи енергетиката, където тя е била 13 на 100, защото цените скочиха след съветската инвазия в Украйна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР