Прословутата гръцка дългова криза приключи, но дебатът за нея далеч

...
Прословутата гръцка дългова криза приключи, но дебатът за нея далеч
Коментари Харесай

Човекът, който разкри истината за гръцкия фалит

Прословутата гръцка дългова рецесия завърши, само че дебатът за нея надалеч не е приключил. Кой носи главната отговорност за икономическите неблагополучия на Гърция през последните години? Мнозина считат, че това е Социалистическата партия ПАСОК. Основателят ѝ и дълготраен държавен началник Андреас Папандреу успяваше да получи големи суми от Европейски Съюз. А и да похарчи огромна част от тях за предизборни дарове.

Други са склонни да припишат виновността на тогавашната вяра на консерваторите Костас Караманлис, който управляваше Гърция сред 2004 и 2009 година. За това време той съумя съвсем да удвои обществения недостиг, угаждайки на електоралната си клиентела.

А има и такива, които упрекват не причинителя, а индивида, който заяви неприятните вести. В случая с Гърция - оня, който разкри истината и я е разгласи пред Брюксел.

Честен държавен чиновник

Този човек е Андреас Георгиу. Работил е към Международния валутен фонд (МВФ), а като началник на гръцката Статистическа работа ELSTAT сред 2010 и 2015 година, Георгиу поправя данните за бюджетния недостиг на страната, като уточни доста по-висок от известния до тогава. Така той прекъсна традицията на така наречен „ гръцка статистика “ с разкрасени бюджетни данни. Заради това той беше неведнъж упрекван, че петни името на своята татковина. Опасявайки се от правосъдна кавга, икономистът бе заставен да напусне родината си и в този момент живее в Съединени американски щати.

Въпреки всичко, правосъден развой имаше. Първоначално Георгиу беше въпреки всичко оневинен по обвиняването за съобщаване на погрешни данни за недостига. Но през лятото на 2017 година получи условна присъда от две години затвор по друго обвиняване - за нарушение на служебните отговорности. Оттогава Георгиу води борба за своята известност.

Победа в Страсбург

Тази седмица някогашният основен статистик на Гърция означи частична победа. На 14 март 2023 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург постанови, че Гърция е нарушила Европейската спогодба за правата на индивида (ЕКПЧ) по делото на Георгиу. И по-конкретно, уточни, че в наказателния развой против Георгиу в Атина е било нарушено правото му на обективен развой (чл. 6 от ЕКПЧ).

Съдиите от Страсбург подлагат на критика, че Върховният съд в Атина не е изискал Съдът на Европейския съюз (СЕС) - най-висшата правосъдна инстанция в Европейски Съюз - да стартира преюдициално произвеждане, макар че Георгиу категорично е поискал това по своя случай. Така съдиите са приели, че Гърция е отговорна за отвод от правораздаване.

Преюдициалното произвеждане е най-често срещаният тип произвеждане пред Съда на Европейски Съюз. То има за цел да обясни дали националното право е съвместимо с правото на Европейски Съюз и дали се пояснява в сходство с него. Атина настояваше пред Европейски съд по правата на човека, че питане може да се прегледа единствено в случай че националният съд има подозрения по отношение на съвместимото с Европейски Съюз пояснение на национална наредба. Според Гърция в делото против Георгиу казусът не е бил подобен. Съдът в Страсбург обаче не одобри тази обосновка.

Статистикът като изкупителна жертва

Още през 2017 година гръцкият евродепутат Гиоргос Кирцос разкритикува наказателното произвеждане против Георгиу. " Решението за слагане на Гърция под надзора на Европейски Съюз беше взето доста преди Георгиу да заеме основния пост в ELSTAT ", съобщи той за Дъждовни води тогава. Той изясни, че даже единствено заради този факт обвиняванията, че Георгиу е надул статистическите данни за недостига и е вкарал страната в рецесия, са неоснователни.

Евродепутатът Кирцос: " Търсили са изкупителна жертва " Снимка: Jannis Papadimitriou/DW

Георгиу е трябвало да стане изкупителна жертва, тъй като се е опитал да вкара ред в бюджетните данни, разяснява Кирцос пред Дъждовни води. Консервативният политик посочи, че от 2014 година насам, като член на Комисията по стопански въпроси на Европейския парламент, е направил всичко допустимо, с цел да поддържа Георгиу.

" Шамар " за последователите на тайните теории

Бившият министър и сегашен парламентарен арбитър Евангелос Венизелос беше първият гръцки почитан политик, който разяснява решението на съда в Страсбург. Според него то е " пестник в лицето " и " урок " за последователите на тайните теории в Гърция, които към момента спекулират към някакви сякаш мистериозни аргументи за дълговата рецесия.

" Удовлетворение за Георгиу от Европа " - по този начин разяснява най-многотиражният атински вестник " Та Неа " решението на съда, а реномираният " Катимерини " написа: " Шамар за гръцката правна система ". Иначе решението на съда в Страсбург към този момент не се радва на особена известност - в това число и заради това, че гръцките публицисти стачкуваха в сряда.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР