Проруски графит Косово е Сърбия в Белград. Снимка: ЕПА/БГНЕСНапрежението между

...
Проруски графит Косово е Сърбия в Белград. Снимка: ЕПА/БГНЕСНапрежението между
Коментари Харесай

Ще копира ли Сърбия братска Русия и да нападне Косово?

Проруски графит " Косово е Сърбия " в Белград. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Напрежението сред Сърбия и Косово нараства. Ще избухне ли още една война в Европа, сходна на тази която пламна в Украйна преди 10 месеца?

Сръбският президент е разпоредил въоръжените сили да бъдат сложени в най-висока степен на бойна подготвеност. Министър-председателят Ана Бърнабич предизвести, че Белград и Прищина са „ на ръба на въоръжен спор “.

Сърбите още веднъж са на барикадите в Северно Косово – едно към този момент тествано средство. От 10 декември те издигнаха голям брой пътни блокади в и към Митровица и
размениха огън с полицията
след ареста на някогашен сръбски служител на реда за хипотетично нахлуване над настоящи служители на реда.

Бойкотът на сръбските институции бе подхванат в отговор на желанието на косовския министър председател Албин Курти да забрани сръбските регистрационни номера в Косово и да наложи замяната им с косовски. За Курти това бе кардинален въпрос на взаимност, защото Сърбия не признава косовските номера.

От февруари насам има опасения, че Русия може да употребява околните си връзки със Сърбия, с цел да открие
„ непряк фронт “ на Балканите.
Косовският министър-председател Албин Курти също се тормози от тази вероятност: сходно на Русия, и в Сърбия мечтаят да възстановят „ сръбския свят “ в района. Сръбският президент Вучич отвърна със забележката, че Курти се държи като „ дребен Зеленски “.

Москва също наля масло в огъня с изказвания, че се прави поредна крачка към експулсиране на сърбите от Косово и подбужданите от Запада косовски водачи съзнателно ескалират обстановката, с цел да преминат към боен сюжет.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР