Пропукване в Обединени патриоти“ в навечерието на евровотаНова порция разногласия

...
Пропукване в Обединени патриоти“ в навечерието на евровотаНова порция разногласия
Коментари Харесай

Пропукване в „Обединени патриоти“ в навечерието на евровота

Пропукване в „ Обединени патриоти “ в навечерието на евровота
Нова порция различия между тях сервираха партиите от обединението „ Обединени патриоти “, които са сътрудник на ГЕРБ в ръководството на страната, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Причината – водените диалози за това дали патриотите ще се явят дружно или поотделно на идните избори за Европейски парламент, планувани за месец май тази година. Конкретен мотив за вълната от политически мнения по тематиката стана позиция на НФСБ, публикувана рано тази заран до всички медии, в която от партията обявиха, че на този стадий стопират договарянията с Вътрешна македонска революционна организация за общо явяване на евровота. От партията на Валери Симеонов настояха още управлението на Вътрешна македонска революционна организация да даде съответно пояснение за своите медийни изяви, които съгласно НФСБ са „ завоалирани като подправена угриженост за бъдещето на обединението ”.

Един от образците, който от НФСБ дават в своята писмена позиция, е изявлението в Казанлък на водача на воеводите Красимир Каракачанов, в което той дава оценки на партийните позиции на своите сътрудници за избор на нов военен аероплан, които дефинира като „ несериозни “. „ За разлика от него, ние не дефинираме като „ лекомислен “ цялостния поврат в позицията му по същия въпрос “, написаха в отговор от НФСБ.

Очаквано връзките в така наречен дребна коалиция се трансфораха във водеща политическа тематика в Народното събрание. Първият коментар пристигна от водача на НФСБ и народен представител от патриотите Валери Симеонов, който разгласи, че договарянията на партията му с Вътрешна македонска революционна организация за взаимно явяване на идните избори са почнали едвам предишния вторник, само че медийните изяви на Красимир Каракачанов са довели до повишение на напрежението. „ Ние досега не сме си разрешавали такива квалификации “, акцентира Симеонов, съгласно който след тях се повдига въпросът дали това не са стъпки в посока на независимо явяване на Вътрешна македонска революционна организация или присъединяване в друга коалиция. За това Симеонов бе безапелационен – в случай че това е по този начин, в реда на нещата е да бъде оповестено. От изявлението му стана ясно, че на диалозите е била поканена и „ Атака “, само че техен представител не е участвал. Според Симеонов, даже и патриотите да не се явят дружно на евроизборите, това няма отношение към съдружната стратегия на актуалното ръководство, под която всички са се подписали. Дали обаче може да се стигне да раздробяване на „ дребната “ коалиция, той отговори сбито: „ Всичко е допустимо “.

От своя страна Вътрешна македонска революционна организация изрично отхвърли да са водени диалози с политически сили отвън „ Обединени патриоти “. „ За нас казусът има няколко страни. На първо място това е кардиналният въпрос за политиките, които следва да се отстояват. За нас въпросът за явяване на евроизборите е част от общия въпрос за единодушие в Народното събрание и ръководството за реализиране на действителни резултати “, изясни депутатът и зам.-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. Според него въпросът не трябва да се свежда до личностите, които ще влязат в листата, а до общите хрумвания, които патриотите могат да осъществят взаимно в идващите месеци и години. От името на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов заявява и подготвеност да бъде поднесено опрощение към НФСБ, в случай че от партията на Симеонов се усещат наранени от нещо, както и подготвеност за продължение на диалозите. Относно към този момент издигнатата от гражданско придвижване кандидатура за евродепутат на Ангел Джамбазки, Веселинов счита, че то е знак за неговата необятна социална поддръжка.

Шеговит прочит на обстановката направи водачът на „ Атака “ и ръководителят на групата на патриотите в Народното събрание Волен Сидеров. „ Все повече виждам, че има белези на анулиране на брака. Дано да е по взаимно единодушие. Нямаме завещание да разделяме “, разяснява той в коридорите на Народното събрание. Въпреки неразбирателството и размяната на рецензии в Оперативна програма, Сидеров не изключва късмет за взаимно присъединяване на евровота въпреки всичко да съществува. „ Прескачаме един доста значим въпрос – с какви програмни хрумвания бихме отишли на такива избори? “, означи той. „ В Европа следва сериозна идеологическа борба и аз желая да знам – в случай че отидем дружно на избори с НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация, каква стратегия ще пазиме? Ясно и тъкмо написана “, безапелационен е водачът на „ Атака “. Той увери, че в никакъв случай не е бойкотирал събиранията на обединението „ Обединени патриоти “, както и че е податлив да инициира среща сред партиите в нея още през днешния ден. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР