Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни

...
Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни
Коментари Харесай

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са огромни, оптимистичната ни прогноза е растеж от 10%, а в случай че е над 10% ще е чудесно. Това сподели служебният министър на туризма Евтим Милошев пo БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на диалозите му с сектора, работодатели, туроператори и представители на бранша.

„ В петък открихме алегорично летния туристически сезон. В България туризмът е 70% на Черноморието и летният сезон ни е приоритет “, сподели Милошев.

И изясни, че сме в постковид време, и към този момент има възобновяване на туристическия поток.

" В България това възобновяване вървеше по-бавно и през 2023 започнаха да се доближават равнищата от 2019, а в другите страни, съизмерими с нас, стана по-бързо. От началото 2024 година за първите 3 месеца, съгласно Европейската туристическа комисия, България  е на второ място по възобновяване по отношение на 2019 година, това е добър индикатор. Второто, което ни дава оптимизъм, това е времето от началото на май – празниците  Великден и Гергьовден, че по груби данни туристическите регистрации са около 80 000 туристически регистрации, което е добър старт за сезона ", разяснява министър Милошев.

Към момента той би трябвало да се оправи с два казуса в туризма. Първият е ДДС-то на туроператорите. В момента то е 9% и към този момент са направени резервациите от края на предишното лято за идния сезон. Реално обаче туристическият артикул ще се оскъпи, тъй като от 1 юли т. година се връща остарялата ставка от 20%.

„ В проведения туризъм продаването на туристическият продукт е авансово планувано и такива промени не са добре. Големите записвания са от края на предишния сезон. А в този момент стартират за идващия сезон.  Това е сериозен проблем за бизнессправедливостта и бизнеслогиката. Аз съм от страната на страната. Но като бизнеслогика когато е почнало в изискванията на 9% е неточно и незаслужено да приключи в други условия. Като министерство ще сложим въпроса пред МФ и в случай че това се случи, ще е жест към бранша, работодателите и бизнеса “, аргументира се министърът на туризма.

Той дефинира като максимален проблем за туризма неналичието на фрагменти. 

„ Доброто, което се случи е това лобиране и Народно събрание и имаше воля за 6 дни да одобри двете ремонти в Закона за чужденците в България за визите, само че това не взема решение казуса “, изясни Милошев. 

Според него двете ремонти ще облекчат режима за чужденците от трети страни, които ще могат у нас да удължават визите и престоя си без да се връщат в страната, в която им е издадена визата.

За тази година се чакат служащи от Непал, Киргистан, Индия, Бангладеш, тъй като се оказва, че консулските служби нямат потенциал. Милошев е в диалози с Министерство на външните работи да бъдат командировани чиновници в консулските служби в страните в Азия. 

" В Индия сега записванията са за края на годината ", сподели министърът.

Работодатели на огромни туристически обекти по Черноморието са дали обещание на Милошев, че ще дават заплати с 20% по-високи от предходната година. 

За плажовете министърът сподели, че тази година с един повече – общо 23, са получили „ наследник байрак “, което е международен стандарт за непорочност. А регионалните шефове имат ангажимент да изберат избавителните екипи на плажове, които не са отдадени чартърен или на концесия.

Относно сигурността на туристите в огромните комплекси, Милошев, заяви, че има уверението на Калин Стоянов и след изборите на 9 юни ще има командировани служители на реда по черноморските ни курорти. Освен това и от чужбина ще има чиновници на сигурността, представители на страни с най-многобройни туристи у нас – Полша, Чехия, Румъния и други

Самият бизнес има интерес да си усъвършенства туристическия артикул и непрекъснат надзор от институциите – Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието, разяснява министър Милошев.

" Водата ни е чиста и би трябвало да се знае, не би трябвало сами да се хейтим и да сътворяваме лъжливи вести, по-скоро да знаем, че разполагаме с нещо доста положително. Мога да кажа: Преоткрийте Черноморието, идете и се докоснете ", предложи министърът на туризма.

Той даде обещание, че няма да излиза в отпуска, тъй като е неприемливо в разгара на туристическия сезон министърът да почива.

„ Да ме разпънат на кръст, в случай че си разреша отмора в сезона. Всяка година аз извозвам на българското море и ще почивам, в случай че не съм министър “, зарече се Милошев и показа, че министерският пост е преобърнал живота му. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР