Пропаднали площи няма, но добивът е по-нисъкЖътвата на слънчоглед е

...
Пропаднали площи няма, но добивът е по-нисъкЖътвата на слънчоглед е
Коментари Харесай

Жътвата на слънчоглед е започнала в почти цяла България

Пропаднали площи няма, само че добивът е по-нисък

Жътвата на слънчоглед е почнала по региони в съвсем цяла България. Там, където не е валяло, което е на всички места, се жъне, разяснява за  Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

По думите му пропаднали площи няма, само че поради сушата добивът е по-нисък. Това сочат първите резултати от жътвата в Каварна, Шабла, Добричко, Силистра, Врачанско, Бяла Слатина нагоре към Дунав, Стара Загора, Ямбол, Бургас.

„ Сушата е много сериозна. Още на 16 август бяхме подготвени за беритба, а това трябваше да настъпи най-малко месец по-късно “, споделя и зърнопроизводителят Ангел Вукодинов за Българска национална телевизия.

От своя масив край град Съединение той ще получи не повече от 150 кг/дка слънчоглед, което е най-малко три пъти по-малко от предстоящото. Проблеми има и с царевицата, както и с завършилата към този момент беритба на пшеницата.

„ От 12-13 април до 6 юни тук нямаше безусловно никакви дъждове и добивите на пшеницата паднаха тук-там под 300-400 кг/дка, което е много слаб резултат. Реколтата, която прибрахме, беше към 30%, тук-там 40% по-слаба в сравнение с предходните 2 години “, пресмята Вукодинов.

На фона на по-ниските резултати поради неналичието на влага проблем основават и цялостните хранилища с безотговорен задграничен импорт.

„ По-различни данни към 750 хиляди тона, а може би и повече, слънчоглед е останал в България, което, забележете, че е повече от половината годишна продукция, която ние прибираме в положителни години. Тази година може би ще бъде 60-70% “, притеснява се зърнопроизводителят и добавя, че продажбата на продукцията е прекомерно евентуално да бъде на занижени цени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР