Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички

...
Промяната в Изборния кодекс, с която се отмени възможността всички
Коментари Харесай

Омбудсманът атакува пред КС седем разпоредби от Изборния кодекс


Промяната в Изборния кодекс, с която се анулира опцията всички актове на Централната изборна комисия (ЦИК) да подлежат на обжалване е една от седемте разпореждания, които омбудсманът Мая Манолова нападна пред Конституционния съд.
„ В случая с въвеждане на необжалваемост на значими актове на ЦИК законодателят, в несъгласие с Конституцията, слага бариера за правосъдна отбрана на изборното право в нарушаване на главните конституционни правила за всеобщо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване като основава заплаха за свободното и демократично осъществяване на изборите. Така отвън опцията за правосъдно обжалване ще останат актовете на ЦИК, с които се обезпечава опция на всеки гласоподавател да прави информация в регистъра със своя обединен цивилен номер, с които се издават методически инструкции за работата на изборните комисии по използването на кодекса и с които се разгласяват резултатите от изборите, в това число от машинното гласоподаване, по изборни секции “, написа в жалбата си до Конституционен съд омбудсманът.
„ Ако, да вземем за пример, ЦИК в своите методически инструкции уточни, че генерираните от машините за гласоподаване контролни разписки не се броят от секционните комисии преди попълването на секционните протоколи, за контролна инспекция на резултатите от машинното гласоподаване, то при подозрение за манипулиране на стратегиите на машините за гласоподаване, никой гласоподавател или политическа мощ, участваща в изборите, няма да има опция да нападна пред съд методическите инструкции на ЦИК “, предизвестява Мая Манолова.
Тя е безапелационна, че на процедура се позволява посредством методическите инструкции ЦИК превратно да пояснява и ползва Изборния кодекс, без актовете й да бъдат обжалвани за правомерност пред правосъден орган. При сходна обстановка значителните пороци в методическите инструкции биха рефлектирали върху изборния резултат, а той ще може да бъде оспорван едвам след изборите пред Конституционния съд.
Омбудсманът нападна и новоприетите текстове, с които актове на ЦИК към този момент ще се апелират в локалните административни съдилища, а не пред Върховния административен съд. „ Предоставянето на този надзор на административните съдилища би довело до спорна процедура по идентични проблеми и би могло да се отрази отрицателно върху свободното и демократично осъществяване на изборите. Върховният административен съд в този случай не би могъл да упражни конституционното си пълномощие по чл.125, ал.1 от Основния закон да реализира висш правосъден контрол за точното и еднообразно използване на законите в административното правосъдие “, показва Манолова.
Омбудсманът дава на Конституционния съд и отстъплението от условието изборните комисии да се произнасят с квалифицирано болшинство, което обезпечава правилото на политическия плурализъм. „ Именно политическата индиферентност на изборната администрация е гаранция за правилото на политическия плурализъм при провеждането на свободни и демократични избори “, подчертава Мая Манолова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР