Промяна във финансирането на здравната помощ, така че на пациента

...
Промяна във финансирането на здравната помощ, така че на пациента
Коментари Харесай

Партиите вдигнаха мерника на клиничните пътеки и многото болници

Промяна във финансирането на здравната помощ, тъй че на пациента да не се гледа като на " торба с пари ", а фокусът да пада върху качеството на медицинските услуги и ефикасното разходване на публичния запас. Около това се сплотиха договарящите екипи на " Продължаваме промяната " (ПП), Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " в бранш опазване на здравето. Консенсус има още за усъвършенстване броя на здравните структури, които се финансират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК); предпочитано основаване на работещо електронно пациентско досие до края на 2022 г; възстановяване контрола в бранша посредством превръщане на съществуващата организация " Медицински контрол ".

В сферата на Covid партиите се сплотиха към концепцията имунизацията да остане доброволна, само че до се ускори , в това число посредством необятна осведомителна акция.

Партиите се споразумяха и да стартира подготовка за смяна комерсиалния статут на държавните и общински лечебни заведения след разбор. Тази точка, обаче, се обрисува като препъни камък в договарянията, защото по нея има противоположни отзиви. За унищожаване комерсиалния статут на лечебните заведения са Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, като от левицата заявиха, че от тази точка " оттегляне няма " . " Продължаваме промяната " и Демократична България имат запаси по тематиката, като специалистите се схванаха да има по-детайлно разискване на тематиката.

Освен партийните специалисти, в полемиката от страна на Политическа партия бе поканен да взе участие и ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Иван Маджаров, което беше посрещнато с комплициране и възмущение от страна на Българска социалистическа партия. Уточнено бе, обаче, че той е в качеството си на класов водач, а не като специалист на Политическа партия.

Клиничните пътеки си отиват

Партиите се договориха да се върви към дълго чаканото унищожаване на клиничните пътеки като финансиращ механизъм на лечебните заведения и да бъдат сменени от така наречен диагностично свързани групи (ДСГ). На първо време по предложение на Демократична България ще има поправяне в цените на някои пътеки за унищожаване несъответствието в системата.

Още през 2022 година може да бъдат пуснати пилотни стратегии с ДСГ в няколко лечебни заведения за да се проучва резултата от смяната във финансирането, разяснява Асен Василев от Политическа партия, който бе водещ на договарянията за бранш " Здравеопазване ".

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия разяснява, че опитът от други страни демонстрира, че ДСГ единствено първоначално след въвеждането им покачват разноските с 30% разноските, само че в следствие ги понижава.

По-малко структури " на яслата " на НЗОК

Преговарящите се договориха още за преразглеждане и актуализация на здравната карта, която разпознава потребностите от медицински експерти и структури по места.Освен това: броят на леглата, за които НЗОК подписва контракт и финансира, да бъде усъвършенстван съгласно европейските стандарти. Това значи здравната каса да финансира по-малко лечебни заведения, клиники и отделения по места.

Политическа партия стартира концепцията за ограничение на лекарите да работят единствено по един контракт в структурите, финансирани с публични средства. Това също би редуцирало броя на структурите " на яслата на НЗОК ".

Търговският статут на лечебните заведения – препъни камък в договарянията

Партиите записаха измежду цели си и " подготовка за смяна на комерсиалния статут на държавните и общински лечебни заведения след разбор ". Но по тази точка има различия, които занапред би трябвало да бъдат изчиствани. Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са твърдо " за ", само че Политическа партия и Демократична България имат запаси.

Д-р Александър Симидчиев от Демократична България уточни, че лечебните заведения са регистрирани поТърговския закон, само че в здравната си активност не действат като търговски сдружения. По думите му възможна смяна би трябвало да се дискутира детайлно, с цел да са сигурни партиите какво желаят да реализират. Той добави, че промяната на статута минава през банкрут.

" От тази точка оттегляне няма ", заявява проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия. Той беше безапелационен, че би трябвало да спре въртележката на обороти и гледането на пациентите като на касичка.

Спешна помощ в " златния час "

Партиите си слагат за цел още незабавна помощ, която в границите на 1 час да обезпечава достъп на пациентите до огромна високотехнологична болница: с кола за спешна помощ или хеликоптер. Анализът на потребностите това да се случи би трябвало да е подготвен до юни 2022, разгласи Асен Василев.

Идеята е съществуващите центрове за незабавна помощ и лечебни заведения да се надградят, с цел да се вместят в границите на " златния час ".

Профилактика, предпазени лечебни заведения, евтини медикаменти за децата

Партиите се споразумяха още за усилване на профилактиката посредством основаване на скринингови стратегии за обществено значими болести. Постигнат беше и консенсус за съвсем безвъзмездни медикаменти за децата до 14 години при остри положения. Българска социалистическа партия искаше 100% безвъзмездни медикаменти, само че Демократична България настояваше за минимално доплащане, с което родителите да бъдат ангажирани в процеса.

В последна сметка се одобри: 95% заплатени от НЗОК медикаменти за остри положения на деца до 14 години и то след въвеждането на електронното пациентско досие, с цел да се подсигурява контролът.

Изграждането на национална детска болница след осъществяване на разбор на потребностите на детското опазване на здравето също сплоти четирите партии.

Идеята на Българска социалистическа партия за предпазени лечебни заведения беше възприета отчасти, като се възприе да се промени метода на финансиране на избрани действия в мъчно налични региони: инфекциозни структури, родилни, детски отделения.



Партиите се схванаха още и за усилване на контрола в бранша, като се преобразува съществуващата организация " Медицински контрол " и тя да бъде извадена от послушание на Министерство на здравеопазването и трансферирана на Министерския съвет или Народното събрание. Има Такъв Народ се разгласи за това органът да е самостоятелен и да не се употребява като бухалка и " Гешев на опазването на здравето ", както е било до момента, като това беше подкрепено и от останалите партии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР