Промяна в политиката на финансиране на фирмите и ново ръководство

...
Промяна в политиката на финансиране на фирмите и ново ръководство
Коментари Харесай

Държавната банка за развитие ограничава парите за едрия бизнес

Промяна в политиката на финансиране на компаниите и ново управление на държавната Българска банка за развиване (ББР) следва да бъдат гласувани в петък, заяви Министерството на стопанската система.

По информация на Mediapool с промени в устава на банката ще се задели по-голям запас за заеми за дребни и започващи компании, а парите за огромни компании ще бъдат лимитирани.

Освен това надзорният съвет на институцията ще смени управлението й. Очаква се в управителния съвет на ББР да влязат някогашният началник на Комисията за финансов контрол и някогашен народен представител от ГЕРБ Стоян Мавродиев, един от най-доверените хора на Мавродиев - Румен Митров, и сегашният началник на корпоративното банкиране в ББР Николай Димитров. Мавродиев ще бъде шеф на държавната банка.

Назначението на новите шефове е предстоящо, а с цел да стане факт се чакаше утвърждение на кандидатурите им от Българската национална банка. То става макар че министърът а стопанската система Емил Караниколов съобщи, че няма да прави промени в управлението, без да има разбор за работата на банката. Такъв обаче по този начин и не беше показан обществено. По неофициална информация инспекторатът на министерството няма потенциал за сходна инспекция и се търсела външна компания.

Новото управление би трябвало да бъде определено от надзорния съвет, който се ръководи от Атанас Кацарчев и е с присъединяване на двама зам.-министри – на финансите Кирил Ананиев и на стопанската система Лъчезар Борисов. Те би трябвало да освободят досегашните членове на управата на ББР Ангел Геков, Билян Балев и Илия Кирчев.

След избора на нов директорски съвет ще бъде изменен и уставът на ББР. По информация на Mediapool задачата е по-голям финансов запас да бъде ориентиран към започващи компании. Очаква се за тях да бъде открита специфична кредитна линия. Заемите за огромни предприятия пък ще бъдат лимитирани на до 5 млн. лева

Именно съсредоточаването на финансовия запас на банката в огромни компании, освен това близки до властта, беше един от проблемите при ръководството на ББР през годините. Оказа се, че заеми от трезора са получавали компании, свързвани с Делян Пеевски, Георги Гергов и други Финансирани са и огромни играчи в строителния отрасъл като " Понсстройинжинеринг " (38 млн. лв), " Сиенит " (32 млн. лева.), " Галчев холдинг " и сдружения от групата (20 млн. лв).

От годишния финансов доклад на банката за 2016 година пък излезе тревожната статистика, че ББР, чийто главен фокус би трябвало да са дребните и междинните предприятия, кредитира в действителност едрия бизнес. Според доклада 20-те най-големи кредитни експозиции на банката към края на 2016 година са в размер на 708.8 млн. лева при общо предоставени заеми и задатъци в размер на 731 млн. лева

Впоследствие министърът на стопанската система Емил Караниколов разяснява, че фактически първичната цел на ББР да поддържа дребните и започващите компании не е реализирана и той ще работи точно за постигането й.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР