Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2

...
Промяна на броя и обхвата на районите от ниво 2
Коментари Харесай

Предлагат обособяване на четири района: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски

Промяна на броя и обсега на регионите от равнище 2 в страната планува планът за изменение и допълнение на Закона за районното развиване. Предлага се те да бъдат четири вместо сегашните шест: Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Подготвеният от Министерството на районното развиване и благоустройството законопроект към този момент е оповестен за публично разискване на интернет страницата и в Портала за публични съвещания.

Дунавският регион ще включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра и Търговище .

В обсега на Черноморския регион ще са областите Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен.

В Югозападния регион ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Тракийско-Родопският ще обгръща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

Законопроектът планува разширение на пълномощията и въвеждане на двустепенен модел на ръководство на препоръките за районно развиване, който включва управнически и експертно-технически състав. Те ще извършват функционалности за осъществяването на стратегии, съфинансирани от Европейски Съюз или финансирани от държавния бюджет и други финансови източници, в това число, във връзка с координиране, избор и оценка на планове. Същата функционалност ще имат във връзка с планове, финансирани от държавния бюджет и други източници, в това число финансови принадлежности. Регионалните препоръки ще имат консултативна функционалност при правенето на проектите за интегрирано развиване на общините в съответния регион от равнище 2.

Проектът за смяна на закона планува Националната идея за районно и пространствено развиване да бъде със период до 15 години, като се изключи детайлите на техническата инфраструктура, които се възнамеряват за интервал до 30 години. Седемгодишен ще е срокът на проектите за развиване на регионите от равнище 2. Изключение от тях ще вършат също детайлите на техническата инфраструктура. Също седемгодишен е и срокът на проектите за развиване на общините.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР