Промените в когнитивните функции на човек с напредване на възрастта

...
Промените в когнитивните функции на човек с напредване на възрастта
Коментари Харесай

Как болестта Алцхаймер е свързана с качеството на съня ни

Промените в когнитивните функционалности на човек с придвижване на възрастта за момента са обширна, само че много непозната територия. Учените считат, че можем да понижим риска от деменция с повече физическа интензивност, обществени контакти и извършения за мозъка.

Ново проучване обаче сочи, че е дълбокият първокласен нощен сън има много огромно въздействие върху здравето на мозъка. То е дело на университетите Бъркли, Станфорд и Ървин, а групата, която изследват, са възрастни хора с мозъчни промени, свързани с заболяването Алцхаймер.

След бездънен нощен сън възрастните са се представяли по-добре на дилемите, които изследват мозъчните функционалности спрямо дните, в които не са спали добре.

" Мислете за дълбокия сън като за избавителен сал, който задържа паметта на повърхността, вместо тя да бъде повлечена надолу от тежестта на патологията на Алцхаймер ", разяснява Матю Уокър от Бъркли, който е един от водещите проучването.

Резултатите от новото проучване затвърждават откритията от предходно, а точно че бета амилоидните плаки - маркер, обвързван с Алцхаймер, се натрупват повече в мозъка на хора с нарушен сън.

Изследването добавя десетки изследвания, които допускат, че сънят е рисков фактор за заболяването на Алцхаймер - той може да предотврати молекулярните промени, като даде на мозъка време да почисти отпадъчните артикули, които се натрупват денем, пишат Science Alert.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР