Промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), внесени

...
Промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), внесени
Коментари Харесай

Промени в Закона за ДДС, засягащи доставчиците на платежни услуги, прие на първо четене НС

Промени в Закона за налог върху добавената стойност (ДДС), импортирани от Министерския съвет и засягащи доставчиците на платежни услуги, одобри на първо четене Народното събрание.

С текстовете се вкарват в националното законодателство наредбите на европейски наставления във връзка с избрани условия за доставчиците на платежни услуги. Директива 2020/284 на Съвета има за цел да добави законодателния Данък добавена стойност пакет за облагане на електронната търговия, е записал вносителят. Промените вкарват обвързване за доставчиците на платежни услуги да дават избрана информация за трансграничните заплащания сред страните членки за вярното отчитане и облагане с Данък добавена стойност на електронната търговия в Европейския съюз, както и да се позволи казуса с измамите с Данък добавена стойност при електронната търговия посредством усилване на съдействието сред данъчните органи и доставчиците на платежни услуги.

С други текстове се дава право на жителите да понижават данъчната основа при открито несъбираемо взимане по доставка. Предложено е премахване на установени несъответствия на наредбите за освобождение от Данък добавена стойност при експорт с условията на Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година

Парламентът одобри на първо четене и промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, импортирани от Министерския съвет. С тях се цели понижаване на административната тежест и основаване на облекчени условия за икономическите оператори, в това число унищожаване на евентуални спънки пред данъчно задължените лица при използването на новите режими в закона, които следва да влязат в действие от 13 февруари 2023 година

Предвидена е и основна смяна за лицата със статут на сертифицирани получатели във връзка с декларирането и внасянето на акциза, за получените акцизни артикули, освободени за ползване на територията на друга страна членка. Според признатите текстове акцизът ще се заявява и внася ежемесечно въз основа на месечна акцизна декларация, вместо до момента плануваното обявление при всяко приемане на акцизните артикули.

Създаден е административен ред Агенция „ Митници “ да води указател на издадените годишни документи за общото годишно произвеждане на акцизните артикули, създадени от самостоятелна дребна пивоварна или самостоятелен дребен винопроизводител.

Парламенът изслуша служебния заместител министър-председател по публичния ред и сигурност и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за подхванатите ограничения по защита на границата на страната и оправянето с потока от незаконни имигранти. Направили сме предложение да се възстановят 1260 щатни бройки в „ Гранична полиция “, съобщи той.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР