Променете вътрешните правила, по които действа Изпълнителна агенция Медицински одит

...
Променете вътрешните правила, по които действа Изпълнителна агенция Медицински одит
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва агенция Медицински одит заради смъртни случаи

Променете вътрешните правила, по които работи Изпълнителна организация " Медицински одит " (ИАМО) - това изиска от здравния министър Върховната административна прокуратура (ВАП), тъй като те опонират на законови разпореждания. Освен това - поради неразборията с вътрешните правила са стартирани следствия - дали за настъпили смъртни случаи при лекуване няма данни за закононарушение заради професионална неправда .

Прокуратурата е направила инспекция и се оказало, че се планува осъществяване на инспекция без писмена заповед, позволява се опция да не се сформира констативен протокол при инспекция по документи в организацията и при липса на нарушавания и други Това е станало, тъй като изпълнителният шеф на ИАМО е утвърдил Инструкция за реализиране на контролната активност на организацията и Методически инструкции към нея. Инструкцията обаче, съгласно прокуратурата, е в несъгласие с Наредба № 14 от 20.04.2010 година за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения от ИАМО. Според цитираната разпоредба а резултатите от инспекцията се сформира констативен протокол, съдържащ ред условия, в т. ч. и разкрити нарушавания, когато се сформира акт за установяването им. След това се изготвя отчет до изпълнителния шеф на ИАМО за резултатите.

Същевременно от ВАП са открити случаи, при които едвам в отчета се показват установените нарушавания . По този метод на процедура заключителният отчет до изпълнителния шеф на ИАМО предхожда съставянето на актове за определяне на административни нарушавания, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказване.

В хода на осъществената от ВАП инспекция са открити случаи на настъпила гибел в лечебни заведения, по които Изпълнителна организация " Медицински одит " е правила инспекции, само че не е била сезирана прокуратурата . Всички материали от инспекцията на ВАП, по напътствие на основния прокурор, бяха изпратени на Върховна касационна прокуратура (ВКП) - за изговаряне поради данните за осъществени закононарушения от общ темперамент. След изследване и разбор на тези материали, с разпореждане от 07.06.2018 година прокурор от Върховна касационна прокуратура образува досъдебно произвеждане за закононарушение по работа , осъществено в интервала от 01.01.2017 година до 31.12.2017 г . Припомняме, че тъкмо в този интервал се случи една от огромните нещастия в опазването на здравето ни - умря възрастен мъж, който беше препратен за лекуване от " Пирогов " в Александровска болница, въпреки да е бил незабавен случай. Последваха уволнения в " Пирогов ".

Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО за да се набави за проверяваните физически и юридически лица полза - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушаване и да не им бъдат налагани административни санкции и от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия, като действието е осъществено от лица, заемащи отговорно служебно състояние – закононарушение по член 282, алинея 2, вр. 1 от Наказателен кодекс.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по подготвеност на съответните окръжни прокуратури , с оглед осъществяване на инспекция за възможни закононарушения по член 123 Наказателен кодекс (причиняване на гибел при професионална непредпазливост).

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР