Пролетното равноденствие в Северното полукълбо настъпва на 20 март в

...
Пролетното равноденствие в Северното полукълбо настъпва на 20 март в
Коментари Харесай

Честита пролет! Какво знаете за равноденствието? (ВИДЕО)

Пролетното равноденствие в Северното полукълбо настава на 20 март в 4:30 UTC (координирано универсално време), или в 6:30 часа българско време, когато Слънцето ще се намира тъкмо над екватора. Но, става известно, не на всички места по Земята в същото време денят е еднакъв на нощта. Защо?

Преди всичко Слънцето съставлява диск, а не точков източник на светлина. Затова изгревът е моментът, когато горният завършек на слънчевия диск се демонстрира над хоризонта, а залезът – когато същият този край се спусне под хоризонта.

Преминаването на слънчевия диск през линията на хоризонта (от край до край) лишава няколко минути.

Картината се добавя от оптичния резултат на пречупването на слънчевата светлина от атмосферата. Наблюдателят вижда по какъв начин Слънцето стартира да се демонстрира над хоризонта, когато то към момента се намира под хоризонта. Аналогично при Залеза Слънцето към този момент се е скрило, само че наблюдаващият към момента го вижда.

Съчетанието на тези два фактора вършат деня на равноденствието с 10-15 минути по-дълъг от нощта според от географската широчина.

В дните на равноденствието линията на промяната на деня и нощта (астрономите я назовават линия на терминатора) на Земята минава тъкмо през Южния и Северния полюс, т.е. по меридианите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР