Пролетно и лятно време, когато започва беритбата на повечето билки,

...
Пролетно и лятно време, когато започва беритбата на повечето билки,
Коментари Харесай

Отравяне с бъз - какво трябва да знаем

Пролетно и лятно време, когато стартира беритбата на множеството билки, се случват и най-честите натравяния с тях. Защото доста билки, и изключително лековитите плодчета на храстовидните дръвчета, мога да се окажат освен потребни за здравето ни, само че и отровни.

Типичен образец е бъзът, който всеобщо се употребява в националната медицина за лечение на всевъзможни заболявания - от болести на дихателната система до такива на отделителната система. Има ясно изразен противовъзпалителен резултат и работи добре и на ставите, и на кожата ни.

Има няколко сортове бъз, при които може да бъде токсичен даже допира с тревистите им елементи. В случай, че не сте си измили ръцете след докосването им, може също да се стигне до неприятни, само че не и чак толкоз рискови за здравето последствия.

Най-често до натравяне с бъз се стига след потреблението на не задоволително узрелите му плодчета, която може да е изключително рискова за децата.

Симптомите от отравяне с бъз настъпват след към 30 мин. до 2 часа от приемането му. При всеки могат да се изразят самостоятелно, само че нормално включват главоболие, световъртеж, коремен дискомфорт или болки, ускорение на пулса и в доста редки случаи и спазми.

Изключително рядко се постанова да търсите незабавна здравна помощ, само че с цел да си помогнете сами, е значимо да полегнете и да си отпочинете до отминаване на признаците. В случай на стомашен дискомфорт можете да си извършите стомашна промивка с деен въглен или даже да прибегнете до разхлабителен медикамент, с цел да предизвикате изхвърляне на токсините.

Поради по-чувствителния детски корем, в случай че имате подозрение, че детето ви се е натровило с бъз, можете да се обърнете към педиатъра му за най-адекватни дейности.

 отравяне с бъз

Все отново, подчертаваме, че тежки натравяния с бъз се срещат извънредно рядко, стига да сте сигурни, че малчуганите ви не са протегнали ръка към огромно количество неузрели бъзови плодчета.

Най-добрите способи да се предпазите от отравяне с бъз е като внимавате какво количество бъз приемате, събирате единствено изцяло узрели плодчета и не употребявате никакви зелени елементи от него.

Предупредете и децата си за заплахите, които крие бъзът, изключително в случай че сте го засадили в дворното си място или пък видите сходни дървета наоколо до детската площадка, на която играят.

Припомняме обаче единствено да ги предупредите за заплахите, а не да ги плашите, тъй като в последна сметка плодът, без значение дали е изсушен, под формата на чай от бъз или сироп от бъз, се явява едно от най-хубавите естествени средства за лекуване на редица болести.

С него би трябвало да сте изключително внимателни, само в случай че сте бременни или кърмите, както и при предлагането му на деца, която нямат навършени 14 години.

А в тази публикация може да видите по какъв начин да си приготвите благоуханен и потребен сок от бял бъз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР