Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура
Коментари Харесай

Тръгва изборът на шестима мегистрати за Европейската прокуратура

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет ще открие нова процедура избор на шестима делегирани прокурори, съобщи БНР.

До нея се стигна откакто Колегията на Европейската прокуратура утвърди единствено четирима от препоръчаните от България 10 магистрати, а непопълнената квота докара в София европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Малко преди идването на Кьовеши Прокурорската гилдия приключи остарялата процедура откакто се оказа, че участвалите в първия асортимент не са събрали задоволително поддръжка, с цел да бъдат препоръчани от правосъдните кадровици на местата на шестимата отхвърлени. А те бяха отхвърлени от Колегиума на Европейската прокуратура, тъй като не отговаряха на категорично поставеното изискване за позицията - да са прокурори с опит в делата, по които ще работи Европейската прокуратура, и в интернационалните следствия. Освен това Лаура Кьовеши сподели след срещите си в София, че държи европейските прокурори да са " опитни, дръзки и смели " и даде да се разбере, че този висок аршин не предстои на коментар:

" Ако и тези претенденти не изпълнят нашите критерии, аз няма да направя предложение за тяхното назначение. Националните управляващи могат да насочат оферти, само че мое е решението дали да предложа тези кандидатури на моите сътрудници. "

Първият европейски основен прокурор предизвести, че всеки опит за намеса върху магистрат от екипа ѝ ще бъде обществено огласен от нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР