Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да разследва полицейското насилие,

...
Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да разследва полицейското насилие,
Коментари Харесай

Юристи: Прокурор Трифонова постави под съмнение професионалните си качества

Прокурорката от СРП Вероника Трифонова, отказала да проверява полицейското принуждение, провокира вълна от яд на адвокати и преподаватели в СУ. Пред Фрог нюз те признаха, че с формалното си известие до медиите, тя е сложила под въпрос професионалните си качества.

Трифонова е постановила отвод за формиране на досъдебно произвеждане във връзка с двама от пребитите младежи. В известието споделя, че те са отказали да свидетелстват. Източниците ни одобряват с подигравка сходни изявления и обясниха, че при инспекция няма статут „ очевидец “.

Такъв може да има единствено при формиране на следствие. „ Свидетели се разпитват когато има формирано досъдебно произвеждане. Защо ни лъжат по този начин безочливо? Ако е желала, Трифонова е имала опция да разпита други участници в дръзкото посягане, да изиска записите от всички вероятни камери, а не да твърди, че не е видяла принуждение. Всички се убедихме, че такова е било упражнено от полицията. А в случай че потърпевшият е починал, тогава по какъв начин ще го разпита? Обясненията са смешни “, допълниха източниците ни.

Трифонова споделя още: „ Cлeд прeцeнкa нa мaтeриaлитe пo прeпиcкaтa нa 13.11.2020 година cъм oбрaзувaлa дocъдeбнo прoизвoдcтвo зa прecтъплeниe пo чл.131, aл. 1, т. 2, вр. член 130, aл. 2 oт Наказателен кодекс – причинявaнe нa лeкa тeлecнa пoврeдa нa eднo oт лицaтa (E.М.) oт пoлицeйcки oргaн при изпълнeниe нa cлужбaтa му. Възлoжилa cъм рaзcлeдвaнeтo нa Cлeдcтвeния oтдeл при CГП, кoeтo прoдължaвa и към нacтoящия мoмeнт “.

Магистрати се чудят по какъв начин е допустимо следствието за сходен случай да се точи безуспешно повече от 13 месеца „ Какво е свършено досега? Възможно ли е да се тупа топката, с цел да се спасят служителите на реда “, пипат риторично те.

Според осведомени с дейностите на прокуратурата във връзка с пребитите, се оказва, че има още един отвод на различен прокурор от СРП за формиране на досъдебно произвеждане против полицай-насилник. След това въпросният обвинител е бил включен в спецекип от 7 прокурори, които преглеждат „ специфични каузи “, разбирай такива, значими за Иван Гешев. Заради сформирането на въпросната група в СРП има голямо напрежение. „ Така се заобикаля инцидентното систематизиране на делата от една страна. Ако даден случай се стори значим за управлението на прокуратурата, то се дава на този екип. И там се връчва непосредствено на „ подобаващия “ човек да го проверява. Тези сътрудници получават в допълнение заплащане за това, че са в „ отряда на доближените до Гешев “, описаха вътрешни за системата хора. Според тях сходна конструкция има образувана и в СГП.

Припомняме ви, че Иван Гешев е дал своя вот за Вероника Трифонова да бъде един от делегираните европейски прокурори. При първия асортимент екипът на Лаура Кьовеши я отхвърля поради неналичието на опит с каузи за обири в изключително огромни размери. Както е известно те са обект на следствие от окръжните прокуратури. След като номинацията ѝ още веднъж е поднесена за разглеждане от Кьовеши, през май тя е призната.

Трифонова има опит със комплицирани каузи, защото те не са от компетенциите на СРП. Според източници от Съдебната палата прокурорката е била секретарка на някогашния основен прокурор Борис Велчев, в този момент парламентарен арбитър. Докато се е грижела за неговите каузи, е приключила право. В един от публикуваните скандални записи с гласа на Борисов, той се обръща към Велчев с „ Братиньо “. Твърди се, че Трифонова е била близка с починалият към този момент зам.-главен прокурор и член на Висш съдебен съвет Камен Ситнилски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР