Прокурорът по делото за терористичния бомбен атентат от 13 ноември

...
Прокурорът по делото за терористичния бомбен атентат от 13 ноември
Коментари Харесай

Седем доживитни присъди грозят сирийката, обвинена за атентата в Истанбул

Прокурорът по делото за терористичния бомбен атентат от 13 ноември 2022 година край площад „ Таксим “ в Истанбул, при който починаха 6 души, а 99 бяха ранени, изиска съда да наложи на обвинената Ахлам Албашир за слагането на бомбата седем доживотни присъди и до 3009 години затвор, съобщи турската НТВ.



На съвещанието участваха деветима подсъдими, от които осем се намират в ареста, в това число Ахлам Албашир . Някои от обвинените участваха посредством система за видеоконферентна връзка, показва Анадолската организация.

Обвинителният акт по делото включва общо 123 обвинени по отношение на атентата, като за 36 от тях прокурорът е отправил искане да бъдат наказани за закононарушения като: нарушение целостта и единството на нацията, основаване и управление на въоръжена терористична организация, осъществяване на планувано всеобщо ликвидиране, нелегално владеене на взривни материали и други

Най-тежка е желаната присъда за терористката от сирийски генезис Ахлам Албашир, която оставя бомба на пешеходния бул. „ Истиклял “ в Истанбул, една от най-оживените точки в града. За двадесет други арестувани в границите на правосъдния развой също са поискани п рисъди с тежки санкции , показва НТВ.



Не знаех, че в чантата има бомба . Казаха ми просто да фотографирам. Не мога да дремя нощем като се сетя за починалите хора. Няма да възразя против решението, даже то да бъде смъртно наказване . Готова съм да отида в Сирия, с цел да спомагам за залавянето на причинителите, които избягаха “, декларирала Албашир в своя отбрана.

Според информацията на вестник " Милиет " терористичното нахлуване на централния бул. " Истиклял " в Истанбул е било осъществено от клетка на групировката " Сирийците ", която съгласно турското разузнаване е нова конструкция в сирийските сили СЗН и ПДС, които се смятат за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), оповестена за терористична организация от Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР