Прокуратурата започна проверка по сигнала на ДПС свързан с т.

...
Прокуратурата започна проверка по сигнала на ДПС свързан с т.
Коментари Харесай

Тече проверка за чудовищна схема по сигнал на ДПС

Прокуратурата стартира инспекция по сигнала на Движение за права и свободи обвързван с така наречен златни паспорти. Депутатът от партията Хамид Хамид дефинира случая като " чудовищна скица ", съгласно който над 120 души от Русия и Китай са получили непозволено поданство, право на престояване или капиталови документи в България.

Хамид обвърза Кирил Петков в схемата и уточни, че щял да изнесе цялата информация на конференция в Брюксел.

" Над 120 лица, главно китайци, част от които работят за специфичните китайски служби, и руснаци, са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка, от един на различен и единствено на фотокопие от тези извлечения са получавали престояване в интервала 2015 година до 2021 година ", твърди Хамид за сигнала, който бил получен в депутатската му пощенска кутия, само че отхвърли да даде повече информация.

В известието на прокуратурата от през днешния ден се споделя, че инспекции са предоставени на ДАНС, Министерството на правораздаването, Българската организация за вложения и Дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи.

В сигнала се показват съответни имена.

" Посочват се тримата медиатори, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат подписани контракти. Много забавно е, че всички вложения са на стойност 1 милион и 1 лв..

Всички документи са издавани от лицето Стамен Янев, " безконечната Амбър " в Агенцията за задгранични вложения. Въпреки, че е заемал тази служба при ръководството на ГЕРБ, същият още веднъж е назначен в Агенцията за задгранични вложения като изпълнителен шеф и от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, който и през днешния ден извършва тези пълномощия ", разкри Хамид Хамид на брифинг в Народното събрание предходната седмица.

Стамен Янев е издавал капиталови документи на съмнителни лица против показани ксерокопия на документи, които не са били заверени, написа в документа.

" В сигнала се съдържат изказвания, че от 160 кандидатстващи за българско поданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специфични служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски генезис. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците към момента са в процедура”, сподели още депутатът от Движение за права и свободи. Той изясни, че са употребявани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка.

Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две компании - “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на еднакъв адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за вложения са превъртани през капиталовия медиатор “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

" Изскачат и въпроси за връзките на господин Стамен Янев с министър-председателя, само че е изключително притеснително, че законодателните начинания, с които желаеме цялостна инспекция на цялата тази спекулация със “златните паспорти”, се прикриват от ръководещото болшинство, уточни Хамид. " Същият Стамен Янев беше награден с пост на ръководител на Надзорния съвет на Българската банка за развиване и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки връзки със служебния министър на стопанската система, през днешния ден министър-председател на Република България?

Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дни капиталов документ на Кирил Петков, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде след това много бързо, реализирайки голяма облага ", разкри Хамид Хамид.

Депутатът от Движение за права и свободи съобщи, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде импортирана и в съответната комисия в Европейския парламент.

Няма да се спрем и ще покажем какво се крие, зад кухите изречения нулева корупция. Имената на всички китайци и руснаци към този момент са предоставени на основният прокурор, а съответните служби ще правят инспекция, дали това дава отговор на истината, дали са чиновници на съответните служби. Дали са мними вложители, дали работят в индустриална зона Божурище. Това към този момент е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези обстоятелства, безапелационен бе Хамид.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР