Прокуратурата във Враца повдигна обвинение на трима лекари за длъжностно

...
Прокуратурата във Враца повдигна обвинение на трима лекари за длъжностно
Коментари Харесай

Обвинения на трима лекари за длъжностно присвояване в болницата във Враца

Прокуратурата във Враца повдигна обвиняване на трима лекари за длъжностно заграбване. Обвиняемите са сегашния шеф на хирургичното поделение, актуалният изпълнителен шеф и предходният реализатор на болница " Христо Ботев " във Враца. Обвинението е за това, че посредством потребление, а другият от тях посредством сформиране на документи с погрешно наличие, са били присвоени парични средства. Те са в общ размер на малко повече от 32 хиляди лева Това сподели пред Българска национална телевизия Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор.

„ За да съществува едно поделение по хирургия, медицинският стандарт изисква в него да работят минимум двама хирурзи с потвърдена компетентност. Това е поделение по съдова хирургия. Към момента на концепцията на изпълнителния шеф да съществува сходно поделение е имало на работата единствено един единствен доктор, това е и настояващият шеф на съдова хирургия. Използвали са документи, удостоверяващи приета компетентност на различен доктор, който от самото начало е работил в здравни заведения на територията на Шумен. Представили са документи, които придават тип, че в болничното заведение могат да съществува такова поделение, с цел да могат да получат средства по клиничните пътеки “, сподели Арнаудова.

„ Всички тези документи са били показани в Министерството на здравеопазването, което е дало позволение за осъществяване на тази активност. Лекарят, който работи на територията на Шумен, в никакъв случай не е правил каквато и да е здравна активност на територията на Враца, в никакъв случай даже не е идвал, никой от личния състав не го познава и не е осъществил нито една интервенция. Съставени са документи, че той бил на работа, взел участие е в интервенции, бил е оператор, помощник-оператор, формирани са документи за това, че е получавал парични средства. В началото са имитирани неговите подписки в счетоводните ведомости,а в следствие са минали към непосредствено осъществяване на част от възнаграждението, което се получава, по банкова сметка на този доктор. Всички тези дейности са ставали със знанието и напъните и задружната активност на тримата лекари за това и тримата получиха обвиняване “, добави тя.

Единствено актуалният шеф на отделението по съдова хирургия е осъществявал оперативните намеси, сподели Румяна Арнаудова. По думите ѝ е открито не просто закононарушение, а подред прокурорите действителна заплаха за здравето и живота на хората. Продължават инспекциите. Проверяват се всички медицински досиета. Възможно е да се стигне и до други обвинявания или разширение на досегашните.

През октомври 2017 година по искане на инспекция на прокурора са открити контракти сред общински и частни лечебни заведения във Враца и в други градове в България и е бил основан т.нар модел " болница в болница ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР