Прокуратурата си е прехвърлила значително имущество от Бюрото по защита

...
Прокуратурата си е прехвърлила значително имущество от Бюрото по защита
Коментари Харесай

Иван Гешев е прибрал коли и техника за защитата на свидетелите

Прокуратурата си е трансферирала доста имущество от Бюрото по отбрана тъкмо преди Народното събрание да изпрати институцията под контрола на Министерството на правораздаването. Това стана ясно в сряда по време на съвещанието на Пленума на Висшия правосъден съвет, откакто правосъдният министър Янаки Стоилов сложи въпроса да получи информация за имуществото на Бюрото, посочи mediapool.bg.

С решение на заместник-главен прокурор са трансферирани 20 коли на Бюрото по отбрана към прокуратурата, две от тях са бронирани лимузини. Това няма по какъв начин да стане без утвърждението на основния прокурор, който контролираше Бюрото по отбрана. Решението е целесъобразно като политика на поетапно възобновяване на автопарка на държавното обвиняване.

Иван Гешев споделя, че през 2014 година, когато Бюрото е минало от Министерство на правосъдието към прокуратурата, то е имало 24 автомобила, а в този момент, преди да бъде върнато назад, към този момент разполагало с 29.

" В парламентарната правна комисия Иван Гешев съобщи, че с прехвърлянето на Бюрото ще бъде затруднена отбраната на очевидците. Изразите бяха много по-тежки и съществени. Защо с тези си дейности той в действителност предпоставя точно затрудняване на активността на Бюрото и дали тези дейности са били обусловени от идното прекачване на бюрото и прекратяване на контрола му над Бюрото ", сподели Атанаска Дишева на членовете на Висш съдебен съвет.

Тя подсети, че всяка от трансферираните бронирани коли коства по към половин милион лв..

На 30 август основният прокурор е решил, че двата автомобила със особено предопределение не са нужни на Бюрото и би трябвало да се трансферират на прокуратурата, а на 13 октомври към този момент споделя, че нуждата от двата автомобила за потребностите на прокуратурата е отпаднала.

" Опитвам се да бъда деликатна - това пояснение звучи неубедително ", сподели Дишева, която изясни, че дейностите на прокуратурата няколко дни преди прехвърлянето на Бюрото по отбрана няма по какъв начин да са инцидентни.

Правосъдният министър Янаки Стоилов разгласи, че по данни на застрахователя са подписани полици за 37 автомобила, зачислени към Бюрото по отбрана. Главният прокурор приказва за 29 коли, които са благосъстоятелност на Бюрото по отбрана.

Според министъра някои движимости на Бюрото са трансферирани към прокуратурата тъкмо в деня на влизането в действие на законовите промени. В това число влизат металдетектори, портативни камери и други движимости.

" Разбираемо е, Бюрото по отбрана е обслужвало директно основният прокурор ", сподели Янаки Стоилов. Иван Гешев не присъстваше на съвещанието, тъй като е на среща на основните прокурори от Европейски Съюз в Хага.

Преди два дни той нападна пред Конституционния съд прехвърлянето на имуществото на Бюрото по отбрана към Министерството на правораздаването.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР