Прокуратурата на Република България, част от която е и следствието,

...
Прокуратурата на Република България, част от която е и следствието,
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Незаконосъобразни действия, извършени от некомпетентни органи

Прокуратурата на Република България, част от която е и следствието, е изцяло наясно с действието на страната и с това, че има държавност. Съдебната власт, респективно прокуратурата и следствието, би трябвало да работят с изпълнителната власт, с министър-председателя, министъра на правораздаването, министъра на вътрешните работи, без значение от коя политическа мощ са излъчени и кои физически лица са отпред на тези институции. Това не би трябвало да има никакво значение, обаче сме очевидци на противоположното. Всъщност, тяхната обществена поръчка е, че най-важното нещо в тази страна е да махнат Главния прокурор, спецправосъдието и да водят война с прокуратурата, което отново споделям е антидържавност ".

Това съобщи пред Bulgaria ON AIR Ясен Тодоров, зам.- шеф на Националната следствена работа.

По мотив арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, Ясен Тодоров съобщи, че " нямам право да разясня всъщност, само че теоретично можем да разясняваме процедурите.

Мога да обобщя най-общо: незаконосъобразни дейности, осъществени от некомпетентни органи - не като липса на подготовка, като липса на подготвеност според наказателния кодекс. Тези дейности, които са ориентирани към някогашни членове на Министерския съвет не могат да се извършат от проверяващи служители на реда от системата на Министерство на вътрешните работи, би трябвало да бъдат осъществени от следователи.

Самото така наречен " започване на досъдебно произвеждане " по принцип единствено и само се образува от прокурор, след преценка дали има задоволително данни за осъществено закононарушение, стартирано в изискванията на чл.212 ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс по изключения, по необходимост с разпит на очевидец, само че е пропуснато това, че законът споделя, че този разпит на очевидец може да се смята за начало на досъдебното произвеждане, единствено в случай че то е единствен прийом за събиране или опазване на доказателства ", добави Тодоров.

" Все отново има следствена загадка, даже по някакъв длъжностен път вътрешният министър да стигне до документите, което няма по какъв начин да стане по длъжностен път, тъй като министърът на вътрешните работи и министър - ръководителят нямат безусловно никакво право от момента на формиране на това дело против някогашния министър председател, някогашния финансов министър и пиара на ГЕРБ, от момента в който сегашния министър-председател става очевидец ", съобщи Ясен Тодоров.

" И в американските филми е по този начин - положителните ченгета и неприятните съдии или прокурори, които оправдават. В последна сметка, в случай че желаеме да сме правова страна, невинността би трябвало да е потвърдена в съда ".

" Всеки е почтен до доказване на противното, само че това което се случва сега, войната на Министерство на вътрешните работи против прокуратурата, а не сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, въпреки всичко Главният прокурор може би е подтиснал даже личното си его, с цел да отиде при министър - ръководителя и да му каже тъкмо това, че в случай че желаеме да има страна би трябвало да работим дружно ", сподели Тодоров.

" Според наредбите на Наказателно процесуалния кодекс би трябвало да се следи от Софийска градска прокуратура, където се следи и сега.

Знам за него колкото и вие знаете от мен, че ще бъдат извършени разпити на тримата арестувани по закона на Министерство на вътрешните работи и ще се опитат да бъдат валидирани някои дейности осъществени от некомпетентни органи.

Аз съм сигурен, че сътрудниците от Столичното разследване ще си свършат работата и ще се опитат да поправят всички процесуални недъзи, които са свършили досега, само че не всички са поправими ", съобщи Ясен Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР