Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от близо 1

...
Прокуратурата е осъдена да плати рекордно обезщетение от близо 1
Коментари Харесай

Осъдиха прокуратурата да плати рекордно обезщетение от 1 млн. лв.

Прокуратурата е наказана да заплати рекордно обезщетение от близо 1 млн. лева по Закона за отговорността на страната поради повдигнато нелегално обвиняване, написа в. " Сега ".

Софийският градски съд присъжда на Г.Т. 200 000 лева за неимуществени вреди и още 737 889 лева за имуществени. Прокуратурата, т.е. данъкоплатците, би трябвало да ги платят с лихвите.

Г.Т. твърди в исковата си молба, че му е било повдигнато обвиняване за това, че е управлявал компания, изпаднала в неплатежоспособност, само че не е изискал от съда да открие произвеждане по неплатежоспособност. През февруари 2017 година той е бил притеглен като обвинен, а през април 2018 година прокуратурата внася обвинителен акт против него в Районния съд в Търговище. Съдът обаче връща делото на прокуратурата поради позволени основни процесуални нарушавания. След това прокуратурата повече не внася делото, а го приключва с претекста, че не е осъществено закононарушение. Това разпореждане било доказано и от съда.

Мъжът изяснява в съда, че от противозаконното му привличане като обвинен и воденето на дело против него повече от година и половина, са му предизвикали извънредно огромни и невъзстановими имуществени и неимуществени вреди - стрес, довел до съществени увреждания на здравето, уронване на престижа му и положителното му име в професионалните среди и препятстване на всякаква опция в бъдеще да работи в областта на банковото и финансово дело. Фирмата му имала лиценз за пощенски и парични преводи в България, а Г.Т. имал документ от Българска народна банка за професионален опит и подготовка в банковото дело, допускащ му да ръководи банкови институции и финансови сдружения, извършващи банкова и застрахователна активност. След като бил упрекнат, всички контракти на компанията били прекъснати. Това събитие предизвикало внезапно утежняване на финансовото положение на сдружението и се стигнало до оповестяването му в неплатежоспособност.

Прокуратурата оспорва исковете както по съображение, по този начин и по мярка, който дефинира като несъразмерен. Според прокуратурата няма доказателства, че Г.Т. е търпял трайни и интензивни неподходящи последствия, че бил подтиснат и обществената му интензивност била намалена, че връзките на боязън и неустановеност се пренесли и в фамилията му. Държавното обвиняване се оправдава и че не е давало публична информация по воденото против Г.Т. дело, по тази причина не дава отговор за накърняване на положителното му име.

Съдия Богдана Желявска изяснява в решението си, че за година и половина - от момента на формиране на наказателното произвеждане до окончателното му привършване, Г.Т. е бил обвинен и обвиняем за закононарушение, което не е направил. Според съда дейностите на прокуратурата " опонират на главните правила на Европейската спогодба за правата на индивида, утвърдена от българската страна ".

В резултат на несправедливото обвиняване Г.Т. е понесъл морални болки и премеждия, изразяващи се в уронване на престижа и положителното си име пред обществото, пред сътрудниците, фамилията и приятелите, стрес и терзания, бил е заставен да се отдръпна и приключи работата и активността си - както своята, по този начин и на ръководеното от него сдружение - душевен контузии, които не са отшумели и досега, а полученият стрес е довел и до болести, се споделя в правосъдното решение.

За болките и страданията съдът дефинира 200 хиляди лева обезщетение от желаните от Г.Т. 500 000 лева Колкото до неимуществените вреди от 737 889 лева, те са поради пропусната облага от комерсиалната активност на сдружението на Г.Т., директна загуба от обезценяване на акциите, пропусната изгода от неполучено заплащане по контракт за ръководство за 44 месеца, пропуснати изгоди от неполучените хонорари като физическо лице за 4 години, както и директна щета, вследствие на загуба и продажба на жилището му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР