Прокуратурата е обвинила бивш зам.-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление,

...
Прокуратурата е обвинила бивш зам.-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление,
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини бивш зам.-министър на здравеопазването в длъжностно престъпление

Прокуратурата е обвинила някогашен зам.-министър на опазването на здравето в длъжностно закононарушение, заяви пресцентърът ѝ. В известието се споделя: " Софийска градска прокуратура притегли като обвинен заместник-министъра на опазването на здравето М. З. за това... " и не се прецизира за кого става въпрос.

Действащите все още заместници на Кирил Ананиев нямат такива букви.

Може би обвиняването е към Михаил Зортев, който през лятото на 2011 година подаде оставка от управителния пост от първия кабинет на Бойко Борисов.

Той е притеглен към наказателна отговорност по тази причина, че в интервала 30 декември 2010 – 18 мах 2011 година е нарушил служебните си отговорности, като е издал позволения на частното лечебно заведение " Вива Медика " ООД във Враца да прави медицински действия на територията на държавната болница " Христо Ботев " АД, която се намира в града.

С това деяние обвиненият е нарушил Закона за лечебните заведения, аргументира се прокуратурата.

" Вива Медика " ООД е получила правото да реализира медицински действия по анестезиология и интензивно лекуване, вътрешни заболявания, хирургия, ортопедия и травматология, макар че същите действия се правят и от държавното лечебно заведение, допълват от държавното обвиняване.

Според проверяващите настъпилата щета от дейностите на обвинения е в размер на над 12.8 млн. лева Това е сумата, платена от здравната каса на частното сдружение за осъществяваните дублетни медицински действия. От действието са настъпили обилни нездравословни последствия за държавното лечебно заведение в размер на неполучените от НЗОК над 12.8 млн. лева

Към обвиняването прокуратурата е добавила квалификацията, че причинителят е заемал отговорно служебно състояние и казусът е изключително тежък.

Към момента обвиненият е на независимост против гаранция от 5 000 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР