Прокопиев с план за заличаване на старата градска десницаМазните борби

...
Прокопиев с план за заличаване на старата градска десницаМазните борби
Коментари Харесай

Земетресение вдясно! Христо Иванов и Атанас Атанасов на нож

Прокопиев с проект за изтриване на остарялата градска десница Мазните битки в разкаляното ляво не престават сред Българска социалистическа партия, Политическа партия и неолибералите от Демократична България
 

Освен от тежка лидерска рецесия, партиите в Демократична България са налазени и от тежка съдружна рецесия. Острите несъгласия на ръководителите на двете съществени политически сили в нея - Христо Иванов на " Да, България ", и Атанас Атанасов на ДСБ, към този момент си личат освен от разнобоя в говоренето и тона им, само че и от зле прикриваната толерантност посред им.
-->
Причината за подмолния конфликт, който става все по-осезаем, е цялостното претопяване на замислената като извънредно консервативна дясна ДСБ от надалеч по-всеядната " Да, България " до степен, в която първата

изгуби бастиона си София

а втората изцяло погълна така наречен градска десница.

След изборите на 2 октомври ръководената от Атанасов партия съумя да вкара едвам двама души в 48-ото Народно заседание. Но и двамата са от гражданската квота, станали депутати с преференции. Мартин Димитров се снабди с позицията с помощта на протестантския ромски избор. Кремена Кунева пък закупи политически профил посредством неправителствената организация " Проект #за положителното ", ориентиран към детското обучение и опазване на здравето.

Самият Атанас Атанасов, оживял на лидерския пост през февруари 2022 година след бурно неодобрение в низовите структури на партията от представянето й на изборите на 14 ноември 2021 година, когато се класира предпоследна, както и след коалирането й с Българска социалистическа партия в четворната коалиция на Кирил Петков, не се включи в обичайна лидерска борба в София, а съумя да влезе в 48-ия парламент от друга българска столица, единствено че морската - Варна.

За стабилизирането на орисваната от основателя си Иван Костов като " най-силна консервативна партия " ДСБ не оказа помощ и сривът на ръководещата преди предварителния парламентарен избор тази година Политическа партия. Макар анализаторите да предричаха, че засмуканите от нея десни гласоподаватели ще се върнат при остарялата десница. На 2 октомври при нея се върна едвам 1%. Но резултатите на Демократична България демонстрират, че те са отишли по-скоро при " Да, България ", защото Политическа партия все по-ясно и изключително в предизборната акция се съобщи като лявоориентирана партия. А неприкрития неолиберален уклон на партията на Христо Иванов също вкара обединението им в тази ниша.  С това обликът на така наречен " градска десница "

дефинитивно се разми и се трансформира в " градска неолевица "

както сочат и скандалните резултати на Българска социалистическа партия на последните парламентарни избори, изтласкали обичайна лява партия на невижданото пето място в новия парламент.

По-нататъшните думи и дейности на Христо Иванов и Атанас Атанасов разкриха все по-задълбочаващата се бездна посред им. Макар на пръв взор да наподобява резонно, че военачалник Атанасов още веднъж е създаден на зам.-председателския пост в 48-я парламент, скептичните последователи на ДСБ правят оценка тази негова позиция като форма, под която Христо Иванов го е " пенсионирал ", предоставяйки му поста, съпроводен с известно лустро, водач и кола. Но не и с някакво въздействие в обединението им, защото цялото й оперативно управление и политически послания са под шапката на някогашния правосъден министър от второто държавно управление на Бойко Борисов.

Именно отношението към опцията за сформиране на постоянно държавно управление с първия мандат на ГЕРБ-СДС е главният потаен препъникамък във към този момент нескрития конфликт сред двамата водачи на Демократична България. На пръв взор и Атанасов, и Иванов въодушевено чертаят алена линия с мантрата " в никакъв случай поддръжка за кабинет на ГЕРБ ". И настървено ги натикват в колаборация с " Възраждане ".

" Нямаме никакво съображение да променим позицията си, че няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ ", натърти на мантрата Атанасов преди дни.

И се хвана за новата опорка на Политическа партия

да канят персонално Борисов на диалози: " Борисов е водач на първата политическа мощ, а стои в Банкя. Ако желае да се случи избрана настройка, която да поеме изпълнителната власт, да заповяда на масата ". Без да си дава сметка, че самите Политическа партия и Демократична България дадоха в ръцете на Борисов несломимия мотив за какво не би се явил на такива диалози - освен с противозаконния му арест, само че и с апелите да се пенсионира. Не е ясно по какъв начин се пенсионира един основател и водач на партия, само че той разгласи и очевидно се дръпна от днешните политически совалки.

" Ние отчитаме действителностите и можем да водим логичен и изчерпателен разговор, само че ръководство с ГЕРБ и Движение за права и свободи е невероятно, тъй като действителността е, че сходно ръководство ще изкара хората на улицата, това не е ход за стабилизация, а на дестабилизация ", съобщи малко по-обосновано Христо Иванов незабавно, откакто изборните резултати станаха известни. И пръв артикулира мантрата: " Сега дано да създадат ръководство с " Възраждане " и Движение за права и свободи, нали дружно сваляха държавното управление ". Макар че колкото и да им се щеше на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " да смъкват кабинета на Кирил Петков, това нямаше по какъв начин да стане без гласовете на

съдружния му сътрудник Има Такъв Народ, който го загърби

Зад тези манифести обаче се вижда радикално особеното държание на двамата водачи на Демократична България. За Христо Иванов явно важи правилото " остаряла обич наслойка не хваща ". И той постоянно може да бъде засечен в рискова непосредственост до централата на ГЕРБ в така наречен " Малко НДК ", където даже закопчаха колата му още на 3 октомври. Обяснението, че преди този момент е взел участие в бТВ издиша, защото входовете към студиата на малкия екран и към партийната централа са на напълно разнообразни места. А колата на Иванов беше тъкмо пред входа, водещ към партийната централа. Където неведнъж е бил забелязан още преди рухването на кабинета " Петков ".

За разлика от Атанасов, заловен в компанията на ортодоксалните съперници на Борисов от Политическа партия, предвождани от Кирил Петков и Асен Василев, само че без Христо Иванов. И на фона на задълбочаващия се разлом освен сред съпредседателите на " Промяната ", само че и сред тях и прагматичното крило в партията, което е наясно, че в случай че хартиената бюлетина бъде върната, младата им политическа мощ бодро ще закрачи по пътя на Има Такъв Народ.

Ортодокси и то, изпаднали в гняв, обаче не липсват и в ДСБ. И подозрителността им е стигнала до равнища, от които насочват отровните си стрели към орисника на обединението Демократична България и подмолен създател и гуру на " Да, България " Иво Прокопиев. Същият, който закваси и Политическа партия, засмукала значително гласове на така наречен " градска десница " и през 2021-а, и през 2022 година, с цел да я остави в ариергарда на парламентарната битност. Те провиждат в дейностите му от последните месеци

опити да занули към този момент явно несполучливия си по-стар политически план

Демократична България дружно с единия му левичарски темел - " Да, България ", поради който Съюз на демократичните сили беше отритнат като техен сътрудник преди да се коалира с ГЕРБ. И за да укрепи срутището под краката на по-новото му създание Политическа партия, което очевидно върви по надолнището.

Именно това е повода ортодоксите в ДСБ да виждат в водача си Атанас Атанасов " троянски кон " в акцията по заличаването на остарялата градска десница и преформатирането й в градска неолевица към Политическа партия. С това изясняват и ината му, откакто е бил в ръководство с омразния им извечен конкурент Българска социалистическа партия, да отхвърля да прави даже тематични болшинства с ГЕРБ-СДС, въпреки да са от едно европейско семейство - ЕНП, и да имат редица съвпадения като изпращането на оръжие за Украйна да вземем за пример. А към този момент - и за провеждането на тъй наречените " правосъдна промяна ", която най-малко на думи партията на Борисов оставя в ръцете на Демократична България. И въпреки да е безусловно наясно, че в случай че 48-ия парламент не сформира държавно управление, а хартиената бюлетина бъде върната, проектът " Прокопиев " за заличаването на остарялата " градска десница " ще успее. И Демократична България, най-малко в този си тип, ще изпадне дефинитивно от парламентарно посланичество.

Всичко това освен обезличава ДСБ и обезоръжава водача им Атанас Атанасов, само че дава и спомагателни козове на Христо Иванов и сякаш сътрудниците им от " прокурорската " партия " Да, България " да засилят съучастието на последните с прагматичното крило в Политическа партия и старите им приятели във властта ГЕРБ в посока на оцеляването им посредством необятно болшинство в ръководството на бъдещо постоянно държавно управление.

Дали от възприятие за самозапазване или под диктовка Христо Иванов към този момент е взел този завой. Но дали и по какъв начин ще го направи Атанас Атанасов е мъчно да се каже. Не е изключено спомагателен тласък за самоспасяването му да изиграе и сегашният евродепутат Радан Кънев, станал подобен след отстъпените от ГЕРБ гласове, и някогашен водач на ДСБ, спечелил поста като любим на Иван Костов и за сметка на отделилия се сегашен водач на КОД Петър Москов.

Радан Кънев внезапно бе задействан

и сега очевидно загрява по тъча с ястребските си послания точно към ортодоксите в ДСБ. Но пък в брюкселската си активност се прочу като правилен сътрудник на лявата представителка Елена Йончева. Докато някогашният разградски прокурор от времето на тъй наречените " възродителен развой " Атанасов е последният мохикан от кохортата на основателя на ДСБ Иван Костов, раздробил и де факто ликвидирал остарялата десница, преди да отдръпна одобреното си обграждане от челните й редици и да го размени с, правилно, млади, правилно, въодушевени, само че - още по-вярно - прекомерно немощни аватари.

Впрочем един от тях, считан за " златната юноша " на Костов - Даниел Митов, през днешния ден е лице, глас и въплъщение на ребрандираната от Бойко Борисов ГЕРБ. И с днешна дата е явно, че в случай че на политическата сцена има някой, който е трудоустроен пенсионер, това е точно тотално проваленият водач на ДСБ Атанас Атанасов. Вероятно тъй като и политическата орис на Христо Иванов в тази или друга посока зависи тъкмо от това. Разбира се, и от проектите на основателя му Прокопиев.

И в последна сметка се оказа, че

не десният, а левият политически бранш е опразнен

Левият е ужасно глинест и мазните битки на кандидатите за него са във вихъра си. А десният към този момент е добре обязден от ГЕРБ и възкресения след обединението им Съюз на демократичните сили. И ликвидирането на ДСБ с помощта на водачеството на Атанас Атанасов и поврътливостта на Христо Иванов дефинитивно ще завърши тази борба.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР