Производството на вино в глобален мащаб спадна с около 10%

...
Производството на вино в глобален мащаб спадна с около 10%
Коментари Харесай

Виното ще става дефицитна стока

Производството на вино в световен мащаб спадна с към 10% през тази година, като огромните производители Франция, Италия и Испания бяха наранени най-силно от неподходящите метеорологични условия, демонстрират предварителни данни на Международната организация за лозарство и винарство (OIV), съобщи Ройтерс.

Според OIV международното винопроизводство през актуалната година е било в размер на 263 милиона хектолитра (mhl), откакто през 2018-а година беше доближат връх от 294 милиона. Въпреки понижението с към 10%,  данните за тази година просто се връщат към междинните им равнища след огромния напредък на винопроизводството през предходната година.

Франция и Италия, двамата най-големи производителя в Европейски Съюз, бележат спад на производството с към 15%, до момента в който винопроизводството в Испания се свива с цели 24 на 100, като OIV означи, че и в трите страни производството е спаднало под осредненото равнище от последните пет години.

" Това може да се изясни основно с променливите метеорологични условия и по-специално доста студената и дъждовна пролет, последвана от извънредно горещо и изсъхнало лято ", се показва в разбора на Международната организация за лозарство и винарство.

Производството в границите на 28-членния Европейски Съюз, което съставлява към 60% от международното винопроизводство, се сви до 156 милиона хектолитра от 267 милиона предходната година, като Франция, Италия и Испания формата към 80 % от общата продукция в Европейски Съюз.

В същото време OIV означи по-добро показване на вино производителите в Съединените щати, като съгласно предварителна оценка американското винопроизводство се е намалило с едвам 1% от равнището през 2018-а година, само че винарската организацията добави, че прогнозата може да бъде преразгледана през идващите няколко месеца.

Отчита се спад в производството на вино и в южното полукълбо, макар че то остава като цяло в сходство със междинните равнища от последните пет години. Аржентина и Чили - двата най-големи производителя на вино в Южна Америка - означават спад надлежно с 10% и със 7%.

Въпреки сушата, която засегна гроздобера, винопроизводството в Южна Африка пък набъбна на годишна база с 3% до 9,7 милиона хектолитра, само че OIV добави, че това покачване е реалност след доста слабата 2018-а година.

Оценките на Международната организация за лозарство и винарство в международен мащаб изключват гроздовите сокове и ширата и се основават на информация, събрана в 28 страни, които са представлявали 85% от международното винопроизводство през 2018-а година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР