Производителите не хляб, на млечни и месни продукти отново се

...
Производителите не хляб, на млечни и месни продукти отново се
Коментари Харесай

Производители на храни отново се оплакаха, че търговските вериги ги "смачкват"

Производителите не самун, на млечни и месни артикули още веднъж се оплакаха от ценови напън върху стоките им от страна на комерсиалните вериги, оповестиха, че те имат съмнително идентични способи на работа с доставчиците си, които в последна сметка ще доведат до банкрута или минаването в сивия бранш. През последните два месеца цените на храните очевидно са се повишили, не не тъй като производителите им взимат повече, а поради скок, натрапен от веригите, оповестиха на конференция представители на браншови асоциации и желаеха от страната правила.

За казуса приказваха Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България, Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите в България и Владислав Михайлов, зам.-председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Конфликтът доставчици-вериги е от навлизането на комерсиалните вериги на българския пазар и до момента не е получил позволение, от което производителите да са удовлетворени, въпреки че на няколко пъти страната се опита да се намеси през промени в Закона за защита на конкуренцията и през специфичен закон. Досега обаче промени не са признати.

" Дневник " изпрати въпроси до сдружението за съвременна търговия, в което членуват множеството показани на българския пазар търговски вериги.

Какъв е казусът

Производителите описаха, че в случай че преди 6-7 години комерсиалните вериги обяснявали, че държат 30% от пазара на дребно, то в този момент делът им доближава 60%, а в 20-те най-големи български града и 75%, а нелоялните търговски практики са факт, съобщи Мариана Кукушева и уточни, че оповестените от производителите проблеми тогава още стоят нерешени. Каза, че с сътрудниците й са потресени и не знаят по какъв начин ще се развиват взаимоотношенията им с веригите отсега нататък.

Производителите се оплакаха, че с месеци стоят без отговори от страна на веригите по предложенията им за по-високи цени на продуктите, а в същото време те се пробват да се оправят с производството си, продавайки на ниска цена, което по думите й съставлява смачкване на производителите. Обясниха, че в същото време порастват цените на суровините, които всекидневно се образуват на тържищата, пораства минималната работна заплата, което те преценят за рационално, само че няма по какъв начин при опазване на цените да отговорят на всички тези покачвания. Единственият метод да вършим вложения и да се развиваме е през облагата, изясни Кукушева. С сътрудниците й означиха, че за разлика от комерсиалните вериги, които непрестанно откриват свои обекти, това не се случва с производителите.

Докато чакат решението на веригите производителите продават под себестойност, което е наказуемо, а по контракт нямат право да преустановят доставките. От трета страна препоръчаната нова доставна цена може да не бъде призната от веригите или в случай че бъде призната след 6 месеца, то тогава тя към този момент няма да е настояща.

Владислав Михайлов уточни, че няма по какъв начин цената на литър сурово мляко през лятото да е 61-63 ст. за литър, в този момент да е 80 ст., доставката до преработвателите да е още 5-7 ст. на литър, а цената на млякото в магазините в този момент да е както лятната.

Атанас Урджанов описа, че поради появилата се чума по свинете в Китай преди две години българските преработватели минали на по-скъп импорт от Европа, само че там за осем месеца цените се покачили с над 50%. Обясни, че няма по какъв начин първокласен артикул да се създаде от некачествена суровина. Обяви, че до момента в който чакат комерсиалните вериги да одобряват предложенията им за по-високи цени, ще изпаднат във форсмажорна обстановка. Допълни, че до момента в който се възвърне производството на свинско в Китай ще минат най-малко още 2 години.

Как се образуват цените

Производителите обясниха, че покачването на цените на съществени хранителни артикули в последно време се дължи на комерсиалните вериги и нищо от нарастването не отива при производителите.

Кукушева означи и че под боязън от правосъдни каузи и финансови искове никой снабдител на комерсиална верига не би посочил обществено контракта си или спря доставките си. С сътрудниците й обаче обясниха, че веригите натоварват тяхната доставна цена с 45-55%, а по-късно се начислява и Данък добавена стойност. При това състояние крайните цени на храните стават с прекомерно висока стойност и по тази причина се постанова надолу да бъде натисната цената на производителя, което пък води до взаимни отстъпки с качеството. " А ние не желаеме подобен компромис ", разгласи тя и уточни, че става дума за " заплашителен напън върху цената на доставка ".

В началото надценката върху млечните артикули бе 15%, в този момент е " по три ". Ние се трансформираме в просяци, което е унизително изключително за производителите, които са затворили цикъла на производството, разгласи Димитър Зоров. Обясни, че в случай че в птицевъдството възобновяване на производството има по-бърз цикъл, то това напълно не е по този начин при млечното отглеждане на животни.

Обяви, че веригите карали производителите да чакат, с цел да проучат пазара за покачване на цените и след това казвали, че той не е узрял за тях. Не било извънредно в интервала на очакване, някоя от веригите да понижи бонуса си или да постави по-ниска надценка и да употребява това като мотив, че пазарът не е подготвен.

" Ние сме в едно менгеме, в което в даден миг челюстите се събират ", разгласи той и уточни, че защото всяка година веригите желаят все по-висок
бонус, ще се стигне до там производителите с изключение на стоките си да носят и пари, с цел да им бъдат излагани по рафтовете.

Според него подобен напън води при някои производители до излизане в сивия бранш или произвеждане на нещо, " което наподобява на млечен артикул ". Това значи да оцеляваме, само че и че се връщаме към 1993-97 година, означи той.

Колегите му заключиха, че неприемането на обосновани за производителите цени от страна на веригите имат и друго решение, което минава през Терминал 2 за служащите им, а казусът с работната ръка в България към този момент така и така е голям.

Търсим служащи в страни като Молдова и Украйна, където хлябът е с 30% по-скъп от този в България, а енергийните цени и тези на суровините са в пъти по-ниски, разгласи Мариана Кукушева.

Държавата да намерения

Производителите упорстват и страната да намерения за някакви регулации в отбрана на производителите, а не да стои като наблюдаващ. Те желаят тя да помогне за " по-моралното " и в последна сметка " по-правилно " систематизиране на принадената стойност по веригата, тъй че производителят да получава каузи си за рисковете, които той поема.

Кой би трябвало да се намеси? Путин, марсианците или може би самият Бойко Борисов, попита Кукушева.

Владислав Михайлов уточни, че в случай че в зората на комерсиалните вериги в България търговците на дребно са били хиляди, в този момент са в пъти по-малко и действително до 60% от търговията с храни се управлява от 5-7 действителни стопански субекти в лицето на веригите. В 20-те най-големи града пък 75% от търговията била в ръцете на веригите. Посочи, че в този случай има явна централизация и че не става дума за свободна търговия, а за спекуланти, които посредством напън над доставчиците потискат цените.

Когато разпоредбите на свободния пазар не важат и няма други, работят разпоредбите на джунглата - по-силният изяжда по-слабия, разяснява Михайлов.

Според Кукушева поради изредените проблеми участниците в модерната търговия стават все по-малко. Подчерта, че натискът, за който приказват с сътрудниците й, е недоказуем, тъй като всички контракти са конфиденциални. И защото няма по какъв начин веригите да бъдат упрекнати в корист с монопол или в картелни съглашения, в резултат на които работят по общ модел с доставчиците си, производителите упорстват за намесата на страната. Те оферират надценката на веригите над доставната цена да бъде не по-висока от 30%.

Няма по какъв начин страната силово да се намеси, само че не може да остави нещата на самотек, изясни и Михайлов. Той напомни предлаганите в годините обратно решения, които съгласно него и сътрудниците му ще работят - изискванията в договорите с доставчиците да са обществено налични, да има предел на пакета надценки изключително при харните, да има обществена информация за финансовите резултати на комерсиалните вериги, каквато съгласно него сега няма, тъй като те не си разгласили докладите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР