Производителите на зеленчуци в България имат все повече стимули да

...
Производителите на зеленчуци в България имат все повече стимули да
Коментари Харесай

По необходимост България се отваря за модерно земеделие

Производителите на зеленчуци в България имат от ден на ден тласъци да се заемат с развъждане на специфични сортове зеленчуци и да вкарват нови технологии, осигуряващи по-добър рандеман и по-качествена продукция. Водеща причина е търсенето на пазара – от ден на ден консуматори желаят да опитат нови и разнообразни усети, хората следват трендовете в кулинарията, пътуват повече и се срещат с разнообразни типове артикули, които са известни по света.

Търсенето на по-различни от познатите зеленчуци е международна наклонност, обусловена от няколко съществени фактора. Размерът на семействата в развитите страни се свива от ден на ден. На  напред във времето излиза желанието към комфортни решения и подготвени за приложимост артикули (т.нар. „ convenience food ”) – храна, усъвършенствана да се употребява непосредствено или с минимална предварителна подготовка. Тази храна елементарно се транспортира и е с дълъг период на валидност. От друга страна, хората от ден на ден държат да се хранят здравословно, а глобализацията направи потребителите по-любопитни за нови усети и нетрадиционни разновидности на нормалните зеленчуци. 

Търсенето на по-здравословни решения е тренд в доста сфери на живота, като в храненето то е може би най-силно изразено. Потребителите избират артикули, които им въздействат добре и усъвършенстват качеството на живота им. Наднорменото тегло и затлъстяването са световен проблем и хората от ден на ден го осъзнават и се борят с това. По данни на Световната здравна организация от юни 2021 година, броят на хората със затлъстяване по света се е утроил от 1975 година насам. През 2016 година, 39% от международното население над 18 година е било с наднормено тегло, а 13% - със затлъстяване. През 2020 година, 39 милиона деца до 5-годишна възраст са били с наднормено тегло или затлъстяване. Хората към този момент умишлено се борят да възстановяват тежестта си и умишлено търсят по-здравословна храна, упражняват по-активно, хранят се по-разумно и пушат доста по-малко спрямо предните генерации.

Нараства наклонността на желание към локално произвеждане и био храни, отгледани локално. Критериите към вкусовите качества на храната също стават по-високи. В частност при доматите, на рафтовете в супермаркетите в последните години се появиха голям брой нови форми, цветове и размери. Съществено набъбна търсенето и предлагането на мини домати с друг от нормалния червен цвят. Добрата вест за потребителите и у нас е, че към този момент могат да изберат и локално създадени нетрадиционни сортове.

От гледна точна на производителите, в случай че отговорят на тези трендове, те получават  конкурентно преимущество на пазара. Фактът, че предлагането на този вид артикули е главно посредством импорт, им дава късмет да се отличат с по-свежа местна продукция от специфичните сортове домати. Така те доближават и развиват нови сегменти, отвън обичайните домати, краставици и пипер, които постоянно не са печеливши заради несметно локално предложение и съществуване на нискокачествен, само че по-евтин импорт. 

У нас към този момент сполучливо се отглеждат така наречен специфични сортове домати, измежду които са чери доматите (разнообразни мини домати), както и към момента малко познатият на българския консуматор домат Кумато. Сред най-популярните чери домати, отглеждани в България, са дребните доматчета от типа baby plum, чиято форма прилича слива. Така родните производители се стремят да отговорят на търсенето, защото чери доматите стават все по-предпочитани за здравословно похапване сред храненията (снекинг) или за подготвяне на по-модерни предписания.

Производството на нетрадиционни сортове зеленчуци е обвързвано и с потреблението на съвременни технологии и новаторски технологии в развъждането им. Добър образец е построяването на така наречен хидропонни оранжерии, които имат редица преимущества. Те обезпечават по-ефективно доставяне на растенията с хранителни субстанции и разрешават развъждане на качествени зеленчуци даже тук-там, където почвата не предлага нужните условия. Зеленчуковите култури се отглеждат не върху елементарна почва, а върху каменна вата, като по този метод растенията по-добре усвояват питателните субстанции и микроелементи. Освен това, новаторската технология подсигурява по-висок рандеман (от 3 до 10 пъти повече на същата площ) и по-добро качество на продукцията, с помощта на опцията за непрестанен надзор на осветлението и температурата. 

Хидропонните оранжерии са по-природосъобразни, а продукцията от тях нормално е по-чиста. Те са по-щадящи за природата, защото водата се употребява с до 90% по-ефективно. Системата в този вид оранжерии е затворена и водата, която не се оползотворява от растенията, се рециклира. Освен това, зеленчуците са по-чисти, тъй като в добре следената среда се отстрани потребността от потребление на  пестициди, хербициди и въобще на химически субстанции за ограничение развиването на бурени и болести. Намаляването на времето сред бране и консумация пък от своя страна покачва хранителната стойност на крайния артикул. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР