Производителите на петрол от групата ОПЕК+ се срещат в сряда,

...
Производителите на петрол от групата ОПЕК+ се срещат в сряда,
Коментари Харесай

Путин няма да позволи на ОПЕК да намали цените на петрола

Производителите на нефт от групата ОПЕК+ се срещат в сряда, с цел да се спогодят за идната стъпка в ръководството на пазара. За първи път от една година насам няма ясна политика, която те да поддържат. Това може да направи срещата забавна, написа Джулиан Лий в рубриката Bloomberg Opinion, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Групата на производителите към този момент възвърне цялото произвеждане, което се съгласи да понижи през април 2020 година - най-малко на доктрина - като задачата за август се върна на първичното базово равнище. На процедура производството на групата изостава доста, като през май, последния месец, за който са налични цялостни данни за производството, членовете на групата са изпомпвали с към 2,7 млн. барела дневно по-малко от плануваното. Почти половината от дефицита се дължи на Русия, чийто недопечен нефт и рафинирани артикули са отбягвани от някои европейски купувачи след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари. Пренасочването на износа към Индия оказа помощ на Русия да избегне цялостното влияние на възбраните за покупка, само че тя не съумя да компенсира изцяло загубата на огромна част от европейския си пазар.

ОПЕК+ се сблъсква с апели за увеличение на производството. По време на визитата си в Саудитска Арабия по-рано този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън изиска от групата да усили изпомпването, с цел да помогне за понижаване на внезапно покачващата се инфлация. Срещата тази седмица ще бъде първата опция за всички членове да обсъдят това искане. Ако съществено се замисли за ново увеличение на добива - а няма гаранция, че това ще стане - групата може да усили задачите на всички. Но това просто ще задълбочи разликата сред плануваното и действителното произвеждане, като се има поради, че малко страни ще могат да изпомпват повече, в сравнение с към този момент създават. На процедура единствено Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства разполагат със забележителен свободен индустриален потенциал, само че даже и тогава към момента има въпросителни по отношение на това какъв брой могат да извличат.

Другата опция би била да се компенсира дефицитът на някои членове на ОПЕК+, като се разреши на тези, които имат свободен потенциал, да изпомпват повече, преразпределяйки неизползваните елементи от съществуващите цели. Това може да е логически метод, само че до момента групата не е посочила предпочитание да тръгне по този път. Всеки проект за преразпределяне на неизползваните квоти евентуално ще срещне опозиция. Увеличаващата се разлика сред целевия и действителния рандеман обаче подкопава доверието в ОПЕК+. Става несъстоятелно групата да твърди, че стабилизира петролния пазар, когато цените се повишават, а индустриалните им проекти не подхождат на действителността.

Нищожна е вероятността Русия да се откаже от целевите си добиви в интерес на други членове, даже и краткотрайно, в случай че не получи нещо в подмяна. Страните от ОПЕК похарчиха доста политически капитал, с цел да привлекат Москва в по-широката си група, и ще създадат съвсем всичко належащо, с цел да я задържат там. Те надали ще прекратят равнопоставеността на Русия и Саудитска Арабия във връзка с добива, а това би направило преразпределянето на неизползваните елементи от задачите на други страни проблематично. Не може да се разчита, че Русия ще поддържа нещо, което би понижило доста цените на петрола. За да убедят рафинериите в Индия да преработват техния недопечен нефт, съветските продавачи са принудени да оферират огромни отстъпки. През април-май водещият експортен вид на страната Urals се търгуваше с отстъпка от близо 35 $ за барел по отношение на бенчмарковия недопечен нефт Brent. Въпреки че в последно време тази отстъпка понижа, през месеца доникъде на юли Urals към момента се търгуваше с 25 $ за барел под цената на Brent.

Това евентуално изключва огромно нарастване на задачите за рандеман, защото Русия не желае още по-ниски цени на петрола. Кремъл би трябвало да продължи да цялостни хазната си, с цел да заплаща за войната в Украйна, и сигурно се любува на болката, която високите цени на силата предизвикват на тези, които му се опълчват.

И въпреки всичко анализаторите на ОПЕК демонстрират, че потребността от нейния недопечен нефт нараства. През актуалното тримесечие светът ще се нуждае от съвсем 30,5 млн. барела на ден от тази по-малка група, с цел да балансира търсенето и предлагането. Това е с 1,74 млн. барела на ден повече, в сравнение с 13-те страни от ОПЕК са изпомпвали през юни. Потребителите изтеглят повече от 1 млн. барела на ден недопечен нефт и рафинирани артикули от изключителните ресурси, само че по-голямата част от тях би трябвало да завърши през октомври. Ако ОПЕК не запълни дефицита, или цените ще се покачат, или търсенето ще би трябвало да намалее. Най-вероятно едното ще последва другото. Това ще бъде първата среща на ОПЕК+ от повече от година насам без авансово координиран проект за рандеман. Това би трябвало да разреши на групата да направи вярна оценка на това, от което светът в действителност се нуждае, само че тежката ръка на Кремъл ще попречи на всеки логичен опит за понижаване на цените на петрола.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР