Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари.

...
Програмата за ваксиниране на пенсионерите ще стартира от 1 януари.
Коментари Харесай

Кога ще платят 75-те лева на ваксинираните пенсионери

Програмата за имунизиране на пенсионерите ще започва от 1 януари. Сумата от 75 лв. ще се получи с февруарските пенсии.

Не би трябвало да се носят никакви документи, справките ще се обменя сред Националния застрахователен институт (НОИ) и здравното министерство. Това изясни шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Всички пенсионери ще получат в допълнение и по 60 лв.. Това ще стане с януарските пенсии “, уточни Иванов.

Иванов бе безапелационен, че Национален осигурителен институт ще успее да преизчисли всички пенсии. „ Лицата ще получат на 7 януари преизчислените пенсии плюс 60 лв., като ощетени пенсионери няма да има “, увери той.

Действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефицент 1,35, а на обществената пенсия с 1,2, както до момента. По този метод всички пенсии ще бъдат увеличени, увери Иванов. Той посочи, че в случай че има недоволни, могат да апелират пред Национален осигурителен институт.

„ Трябва да се направи разбор през идващите 6 месеца, преди да се вкара нов метод на пресмятане на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали приходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лева “, уточни още Ивайло Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР