Прогнозите са, че сегашното епидемиологично огнище на вируса от типа

...
Прогнозите са, че сегашното епидемиологично огнище на вируса от типа
Коментари Харесай

Полярна мечка умря от птичи грип

Прогнозите са, че настоящето епидемиологично огнище на вируса от вида H5N1 (високопатогенен „ птичи грип “), почнало през 2021 година, е предизвикало гибелта на милиони диви птици и хиляди бозайници в международен мащаб, заяви " Гардиън ".

Полярна мечка е починала от птичи грип, до момента в който мощно заразният вирус H5N1 се популяризира в най-отдалечените елементи на планетата.

Смъртта е доказана през декември от Департамента за запазване на околната среда на Аляска. " Това е първият докладван случай с полярна мечка въобще ", съобщи доктор Боб Герлах, държавен ветеринарен доктор на Аляска.

Герлах твърди, че евентуално мечката се е хранила с трупове на инфектирани птици.

Полярните мечки са включени в аления лист на Международния съюз за отбрана на природата (IUCN) като " застрашени " типове, основно заради намаляването на морския лед.

" Възможно е повече мечки да са починали неусетно, защото те нормално живеят в отдалечени места с малко хора ", сподели Герлах. " Наистина зависиш от хората, които са там, или от биолозите, които се занимават с наблюдаване на дивата природа ", сподели той.

Смята се, че настоящето огнище на мощно заразния вид на H5N1, почнало през 2021 година, е умъртвило милиони диви птици. В международен мащаб хиляди бозайници също са измрели от вируса, в това число черни и кафяви мечки. Сред типовете, които са умряли от вируса в Аляска през последните месеци, са скални орли, лисици и котки.

" Имаше го в Антарктида, а в този момент се появи и в Арктика при бозайниците, това е ужасяващо ", разяснява пред " Гардиън " Диана Бел, почетен професор по биология на опазването в Университета на Източна Англия.

" И въпреки всичко не съм сюрпризирана, през последните няколко години описът на починалите бозайници стана грамаден. В момента са изумени толкоз необятен кръг грабливи и хищни бозайници, че това не е единствено болест по домашните птици.

" Когато засегне огромен, емблематичен тип като полярната мечка, хората внезапно сядат и се вслушват или най-малко се надявам да го създадат. Вече имаме пандемия в биоразнообразието и тя се назовава H5N1, тъй като е умъртвила голям брой птици и бозайници. "

Първите известни случаи на H5N1 бяха открити в региона на Антарктика през октомври измежду кафяви скуа (вид огромна морска птица) на остров Бърд, край Южна Джорджия. Два месеца по-късно са открити мъртви стотици морски тюлени. На няколко други места също по този начин се следи нараснала смъртност на тюлени, лалугери и кафяви скуа.

Учените предизвестяват, че мощно заразният вирус може да докара до " една от най-големите екологични произшествия на съвремието ", в случай че доближи до отдалечените популации на пингвините. Вирусът продължава да се популяризира на юг в региона на Антарктида.

Според последната актуализация на уеб страницата на Научния комитет за антарктически проучвания (SCAR) сега се чакат спомагателни проби. " Това не вещае нищо положително ", разяснява доктор Мегън Деуар, началник на Мрежата за здравето на антарктическата дива природа на SCAR.

Деуар е един от създателите на оценката на риска, която откри, че доста антарктически животни са застрашени, в това число чайки, лалугери, тюлени и морски лъвове. Тя сподели: " Анализът сподели нараснал риск от поява на HPAI (високопатогенна инфлуенца по птиците) при антарктическите типове през 2023 или 2024 година в региона на Антарктическия полуостров и тъкмо това следим. "

Екосистемите в полярните райони са изключително уязвими към птичия грип, защото в тях живеят доста животни, които не се срещат на никое място другаде по света и в никакъв случай не са били изложени на сходни вируси. Наред с това тези зони са и измежду най-засегнатите от климатичните промени.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР