Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима. През 2023

...
Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима. През 2023
Коментари Харесай

Ще настане глад. Каримански за бюджета на Асен: Заради скритите заеми дългът ще мине 70млрд.

Прогнозата за приходите в Бюджет 2024 е неизпълнима. През 2023 година нямаме същата събираемост на Данък добавена стойност като през 2022 година Това значи, че повече от 1,5 милиарда няма да се съберат в хазната. Заради скритите заеми през 2026 година дългът може да премине 70 милиарда Това сподели финансистът Любомир Каримански пред NOVA NEWS.
„ 5,8% годишна инфлация е естествена, такава се очакваше. Поради разнообразни фактори тя ще поддържа едно движение, което няма да е същото като преди, само че постоянно ще бъдем с към 2% над средноевропейската инфлация “, уточни той.
Каримански не скри, че не е видял написана от властта прогноза за резултата от програмата „ Достъпно за вас “. „ Трябваше да има предстояща стойност на мярката, тъй че да се засекат фактическата и предстоящата стойност. Василев сбърка в прогнозата си за Брутният вътрешен продукт, по тази причина Европейска комисия му писа „ слаб 2 “, разяснява той.
По думите му през 2023 година дългът е почти 36 милиарда „ Догодина се възнамерява да е 49 милиарда, през 2025 година – 57 милиарда, а година по-късно е 66 милиарда Този дълг не е прецизен, тъй като има и прикрит подобен. За трите години МФ изземва 100% от дивидентите на държавните сдружения. Те стават част от приходната част на бюджета, а по този начин ги лишаваме от капиталов проект. Освен това през 2024 година е плануван масраф на НЕК от 155 млн. – за вложения със заеми. Това е квазидълг. Заложени са 3 милиарда заем на АЕЦ „ Козлодуй “ при взети 100% дивиденти – още веднъж прикрит заем. А в БДЖ плануванаъа сума е 600 млн. Така с квазидълга заемът ни ще бъде на обща стойност 53 милиарда “, изясни Каримански. И добави, че лихвите са още към милиард.
Според него по този начин през 2026 година е допустима дългова рецесия. „ Освен това и лихвите порастват. Решението да не се стига до такава степен е финансовите разноски да се влагат в стопанска система с добавена стойност и в човешкия капацитет “, безапелационен е специалистът.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР