Прогнозата на Брюксел тотално се различава от разчетите на финансовия

...
Прогнозата на Брюксел тотално се различава от разчетите на финансовия
Коментари Харесай

Нищо общо: Брюксел видя гигантска грешка за милиарди в сметките на Асен Василев

Прогнозата на Брюксел тотално се разграничава от плановете на финансовия министър и предвещава недостиг над 3%

Европейската комисия чака българската стопанска система да нарасне с 1.8% през идната година – надалеч под прогнозата на финансовия министър Асен Василев, заложена като част от проектобюджета за 2024 година

В своята публична есенна прогноза Брюксел ревизира в посока надолу прогнозата си от пролетта, когато залагаше 2.4% напредък за идната година. Българският финансов министър към момента чака 3.2% напредък.

В същото време Еврокомисията леко увеличи упованията си за икономическия растеж за тази година – от 1.5 на 2%.Според Брюксел през 2025 година икономическият напредък ще се увеличи до 2.6%, предава economic.bg.

Новият отчет на Европейската комисия се сблъсква с прогнозата на финансовото министерство и по още един индикатор – данъчните доходи. Брюксел чака растежът им да се забави следващата година в унисон със забавянето на стопанската система.

Припомняме, че в плановете на Асен Василев обаче данъчните доходи следващата година ще набъбнат съвсем рекордно с към 7 милиарда лева

Европейската комисия въпреки всичко показва, че евентуално положителен резултат върху приходите ще имат ограниченията за подкрепяне на събираемостта, които финансовият министър предлага.

Брюксел чака също по този начин бюджетният недостиг през 2025 година да доближи 3.2%, което е над допустимото за присъединение към еврозоната. По-голямата от плануваната " дупка " в бюджета ще е поради няколко крупни военни поръчки.

Европейска комисия предвижда към края на 2023 и началото на 2024 година разноските на семействата да стагнират, повлияни от плануваното нарастване на лихвите.

Според Еврокомисията следващата година българският експорт ще нарасне с 4%, а през 2025 година – с 2.6%, като това ще отразява възобновяване на експортните пазари, а базовият резултат от рекордния износ през 2022 година ще изчезне.

Европейската комисия регистрира, че един от главните опасности пред стопанската система е по-бавното асимилиране на европейски средства и използването на Плана за възобновяване и резистентност, които биха довели до по-слаби вероятности на напредък.

Прогнозите на Еврокомисията за инфлацията в България са сходни с тези на финансовото министерство – закъснение до 8.8% тази година, до 4% следващата година и до 2.9% през 2025 година

Очакванията са забавянето на инфлацията да се отрази и на растежа на заплатите, което последователно да понижи натиска върху разноските за труд.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР