profit.bgКомпанията на американския милиардер Илън Мъск NeuraLink започва реални тестове

...
profit.bgКомпанията на американския милиардер Илън Мъск NeuraLink започва реални тестове
Коментари Харесай

Илън Мъск ще тества свързването на човешкия мозък с компютър

profit.bg

Компанията на американския милиардер Илън Мъск NeuraLink стартира действителни проби на системата за непосредствено свързване на човешкия мозък с компютър, оповестява BBC. Фирмата,  основана преди две години , е поискала публично позволение от американските регулатори да тества механизма върху хора.

До този миг технологията е тествана върху маймуни, които са съумели да управляват компютърно устройство чрез мозъчните си функционалности. Първоначалната концепция на Мъск е да тества устройството върху пациенти със съществени неврологични болести, само че крайната цел е основаването на " свръхчовешко схващане ".

Устройството се състои от тънка нишка с дебелината на човешки косъм, в която са ситуирани над 3000 електрода. Системата може да следи интензивността на над 1000 неврона, а преимуществото ѝ е, че има опция да се " концентрира " върху съответни дялове на мозъка. Този метод е по-безопасен от хирургическа позиция, изясняват от компанията.

Данните ще се обработват от логаритъм, основан на машинното учене, който по-късно ще взема решение по какъв метод да подтиква мозъчните кафези на пациентите.

Според Мъск това не значи, че устройството ще може по някакъв приказен метод да " превземе " човешкия мозък. Но за хората, които категорично го изискат, ще бъде допустима известна симбиоза сред мозъка и изкуствения разсъдък.

Това ще добави нов пласт от " суперинтелигентност " към човешкото знание по същия метод, по който го вършат смарт телефоните в днешно време, счита Илън Мъск.

NeuraLink работи и по привличането на още учени към своя екип, който сега се състои от към 100 души.

Компанията на Мъск обаче не е единствената, която работи върху така наречен " невронен интерфейс ". Kernel, основана от софтуерния пионер Брайън Джонсън, също създава технология за " радикална промяна и еволюция на човешкото схващане ".

Най-голямото предизвикателство за всички, които работят в тази сфера, е да се откри безвреден метод за " инсталиране " на външно устройство в мозъка. Човешкият организъм е програмиран да изхвърля всички " външни тела " или да ги изолира от съединителна тъкан, като по този метод отслабва доста опциите им за интерпретиране на мозъчните импулси.

Експертите от NeuraLink настояват, че са покрай основаването на механизъм, който ще може да се " интегрира " последователно в човешкия мозък. Процесът обаче е дълъг и няма по какъв начин да се случи мигновено, безапелационен е Илън Мъск.

Президентът на компанията Макс Ходак твърди, че в случай че бъдат утвърдени тестванията върху хора, интервенциите в началото ще би трябвало да се вършат под цялостна анестезия. " Сензорите " ще бъдат сложени в мозъка с безкръвна лазерна процедура, след което пациентът ще може да си отиде вкъщи. Устройството ще записва мозъчната интензивност и ще предава данните на компютъра. Целта е пациентите да могат да правят базови операции, да вземем за пример да пишат текстови известия или да местят курсора на мишката, единствено като си помислят за това.

В бъдеще технологията може да бъде усъвършенствана дотам, че да е вероятен " download " на непознати езици в мозъка или директна обмяна на мисли и хрумвания сред хората.

" Вълнувам се от тази материя още от пети клас, когато за първи път гледах кино лентата " Матрицата ". Засега просто желая да оказа помощ на хората, които страдат от парализа или някакво друго неврологично заболяване. Първоначалната цел е да могат да вкарват по 40 думи в минута ", споделя още Макс Ходак.   
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР