Чужденците, които пребивават краткосрочно или продължително в Република България или

...
Чужденците, които пребивават краткосрочно или продължително в Република България или
Коментари Харесай

Нова задължителна медицинска застраховка

Чужденците, които обитават краткосрочно или дълготрайно в Република България или минават директно през страната, трябва да имат сключена задължителна здравна застраховка, считано от 31 март 2024 година, по отношение на присъединението на страната към Шенгенското пространство и премахването на инспекциите на вътрешните въздушни и морски граници на Република България. Това предизвестяват от Комисията за финансов контрол, съобщи " ".

Считано от 31 март 2024 година, Република България е част от Шенгенското пространство, като в началото се премахват инспекциите на лица на вътрешните въздушни и морски граници.
В подтекста на присъединението следват промени в режима на сключването на задължителни застраховки за чужденците, които обитават краткосрочно или дълготрайно в България или минават директно през нея.

Съгласно член 83, алинея 5 от Закона за здравето (ЗЗ) чужденците, които обитават краткосрочно в страната или минават директно през нея, са задължени да имат подписана здравна осигуровка или застраховка, покриваща разноските за лекуване и болничен престой за времето на престояване в страната, доколкото друго не е планувано в интернационален контракт, по който Република България е страна.
 

Задължителната застраховка се подписва при влизане в страната, общите условия, а минималната застрахователна сума, минималната застрахователна награда и редът се дефинират с разпоредба на Министерския съвет – Наредба за общите условия, минималната застрахователна сума, минималната застрахователна награда и реда за подписване на наложителната здравна застраховка на чужденците, които обитават краткосрочно или дълготрайно в Република България или минават директно през страната (Наредбата).
 

В случай че при влизане в страната чужденците нямат подписана здравна осигуровка или здравна застраховка, те са длъжни да сключат годна за територията на страната и за времето на пребиваването им здравна застраховка, която дава отговор на условията на наредбата, а точно – застраховка с териториален обсег на територията на Република България.

Съгласно член 15 от Визовия кодекс претендентът, когато кандидатства за единна (Шенгенска) еднократна или двукратна виза, при подаване на заявката показва доказателство за застраховка, която покрива планираното(ите) посещение(я).

В случай че се кандидатства за многократна виза, претендентът показва доказателство за здравна застраховка за пътешестване в чужбина, която покрива интервала на първия плануван престой. Съответното консулство, което приема заявката за виза и приложените документи, е отговорно да ревизира дали показаната застраховка е в сходство с наредбите на Визовия кодекс.

Застраховката би трябвало да бъде подписана със застрахователна компания, извършваща активност в страната на престояване на претендента или в страна членка, само че в случай че това не е допустимо, тя може да бъде подписана и на друго място.

На съображение член 15, пар. 3 от Визовия кодекс застраховката би трябвало да бъде годна за цялата територия на страните членки, които са част от Шенгенското пространство, и да покрива целия интервал на плануван престой на претендента в границите на периода на годност на визата. Следователно, застраховката следва да покрива единствено действителния интервал на престой, а не периода на годност на визата. Минималният размер на покритие на застраховката е 30 000 EUR.

Преди да бъде взето окончателното решение по заявката, консулството би трябвало да провери дали здравната застраховка за пътешестване в чужбина, показана от претендента, е подобаваща. Медицинската застраховка за пътешестване в чужбина е подобаваща, в случай че покрива неговия плануван престой при положение на заявление за издаване на еднократна или многократна виза или покрива първия му плануван престой – при положение на заявление за издаване на многократна виза. Ако показаната застраховка не е подобаваща, това не следва да води автоматизирано до отвод по заявката за издаване на виза, а на претендента следва да бъде разрешено да показа доказателство за такава, преди да бъде взето дефинитивно решение по заявката.

Във връзка с гореизложеното, всички консулски служби на Република България са длъжни да съблюдават условията на Визовия кодекс на Европейски Съюз, като не следва да одобряват застраховка, в случай че в нея не попада териториалният обсег на страните членки – тези от Шенгенското пространство. По мотив на това събитие, ако застрахователната компания и застрахованото лице решат да договарят нещо друго, което не е в сходство с условията на Визовия кодекс и шенгенските правила, това след това може да окаже отрицателно влияние както за заявителя за виза, по този начин и за съответното застрахователно сдружение, допълват от КФН.

Единственото изключение е за случаите, в които се издава виза с лимитирана териториална годност, обхващаща територията на повече от една страна членка, застраховката би трябвало да е годна най- малко на територията на съответните страни членки. „ Виза с лимитирана териториална годност “ съставлява „ виза, годна за територията на една или няколко държави-членки, само че не за всички държави-членки “.

Настоящият информативен документ има за цел да увеличи осведомеността на всички заинтригувани лица по отношение на сключването на наложителната здравна застраховка на чужденците, които обитават краткосрочно или дълготрайно в Република България или минават директно през страната. Информационният документ е оповестен от Комисията за финансов контрол, отразява положението на използваното законодателството към 31.03.2024 година и публична информация, предоставена от Министерството на външните работи на Република България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР