Профил Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Tеленор България.

...
Профил Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Tеленор България.
Коментари Харесай

Джейсън Кинг, "Tеленор България": Ще индексираме цените си само за 2021 г.

Профил Джейсън Кинг е основен изпълнителен шеф на " Tеленор България ". Има над 20-годишен опит в световни телекомуникационни компании в Централна и Източна Европа. Кинг е заемал разнообразни мениджърски позиции във Vodafone, Deutsche Telekom, UPC Liberty Global и VEON и е изпълнявал консултантски функции в CME (собственик на bTV) и Telenor Denmark. Компанията " Теленор България " е най-големият мобилен оператор по доходи в България. Компанията е част от чешката PPR Group, която в България е притежател и на " БТВ медиа груп ". Приходите на компанията за 2020 година доближиха 787 млн. лева, а чиновниците в България са над 1800 души. Каква е оценката ви над шест месеца след стартирането на 5G услуги от " Теленор България "?
Нека да стартира малко по-отдалеч, със самата подготовка за изискванията, нужни за стартирането на една такава услуга. Знаете - трябваше да имаме всички предпоставки от страната - най-много честотите и търга за обсега 3.6 GHz. Той беше сполучлив и единствено три месеца по-късно - през юни 2021 година, пуснахме нашите 5G услуги. Ако се върнем към всички генерации мобилни мрежи, през които преминахме, може би най-големият скок беше от 2G на 3G, тъй като се мина към по-модерни технологии. Последвалата 4G беше още по-бърза, в този момент 5G е надалеч по-бърза, само че сме едвам първоначално. Първо, тъй като към момента не разполагаме с целия набор от нужни 5G устройства, не на последно място и поради световния дефицит на чипове. Но даже и при тези компликации над 75% от настоящето ни портфолио смарт телефони поддържат 5G, което е ужасно.
Колко от потребителите ви към този момент употребяват 5G?
Отчитаме много дейни консуматори на 5G услуги през нашата мрежа, като тя покрива към 50% от българското население. А както знаете, при старта ни покривахме към 40% от София, както и Бургас, Варна, черноморското крайбрежие, Пловдив. Постепенно разширихме покритието, само че както споделих, сме едвам първоначално. В един миг ще можем да отдаваме чартърен или да продаваме елементи от обсега на бизнес клиенти или огромни организации, тъй като забавянето ще е извънредно малко, приказваме за милисекунди. Това ще е доста значимо, да вземем за пример за прецизните уреди в производството.
Реклама
Много се приказва и по какъв начин ще се отрази технологията върху самостоятелните коли. Водихме диалози с последното държавно управление, а към този момент имахме полемики и с новото, което има ясно схващане за връзката сред превоза и връзките. Защото всичко ще би трябвало да работи дружно и инфраструктурата ще би трябвало да може да комуникира.
А по какъв начин се развива домашният ви интернет през 5G - така нареченият fixed wireless?
Вече имаме към 20 000 консуматори на закрепен домакински интернет. Ще бъда почтен и ще призная, че не всички са 5G, тъй като стартирахме услугата на 4G. Все още не сме имали огромни акции и промоции за тази услуга, защото на този стадий тя не е налична на всички места, само че покрива към 1.7 млн. семейства. Сегашните ни клиенти са доста удовлетворени от услугата и през тази година планираме да я промотираме доста повече. Самият аз я употребявам вкъщи и явно съм индивидуален, само че още не съм се оплаквал от нея на нашия Център за обслужване на клиенти.

Така че 5G е бъдещето и занапред ще би трябвало още да влагаме в технологията. Европейският съюз също залага на 5G като информационна база за всеки в общността и през идващите години е отделено значително финансиране за нея - както за закрепения интернет, по този начин и за 5G, най-много през Плана за възобновяване. Правителството продължава да работи по тази част.
Водили ли сте и водите ли диалози с тях по този въпрос?
От ранен стадий бяхме ангажирани, както и цялата промишленост, тъй като проектът е много необятен, не става дума единствено за телекомуникации, само че и за зелени технологии, енергетика и други Да, работихме с държавното управление по телекомуникационната част, която включва и разширение на 5G услугите в селските региони. Защото постоянно за бизнеси като нашия тези региони не са първи по значителност. Но по този начин ще се форсира основаването на 5G коридори при железопътните линии, автомагистралите и така нататък
Реклама Неотдавна и трите огромни оператора оповестиха плануваното нарастване на цените си поради инфлацията. Защо се наложи това повишаване и планирате ли сходни нараствания и в бъдеще?
Ще бъда изцяло открит и ще ви опиша по какъв начин се стигна до това доста мъчно решение за нас. Започнахме да обсъждаме сходна мярка в компанията още през октомври, когато стана ясно, че в сметките за електричество отчитаме двуцифрен растеж в проценти. Защото да вземем за пример всяка мобилна базова станция употребява ток, всяка наша постройка и магазин има основни разноски за електричество. И това е единствено една част, която ни се отразява - както и на всеки в тази страна. След което погледнах общите ни и административните разноски, включващи всичко - от куриерски услуги до защита и така нататък Те са нарастнали с 10% на годишна база. След това погледнахме заплатите, които поради инфлацията също се усилиха. Разгледахме всички тези разноски и като частен бизнес си казахме: какво да създадем? Имаме уговорка в нашите контракти с клиентите, съгласно която в случаи на инфлация можем да повишим цената на годишна база. Отлагахме сходна мярка в продължение на месеци, през ноември водихме полемики с КРС и КЗП.
Тоест те са знаели за сходна опция?
Да, изпратихме и писмо до КЗП, в което описахме какво сме обсъждали на срещите си, проектите си за индексиране, каква е била инфлацията през 2020 година (която е 1.7%), както и упованията за 2021 година
Но за какво включвате и 2020 година, това е една от главните рецензии и от управляващите?
Ще бъда изцяло открит: възнамерявахме да индексираме цените на два пъти - през декември, съгласно изискванията ни в договорите с клиентите, както и още един път през февруари 2022 година Но взехме решение, че ще стартираме да начисляваме двата показателя по едно и също време, водени от желанието си да не начисляваме втория показател върху към този момент увеличената цена. Продължаваме да мислим, че това беше най-щадящото решение за нашите клиенти.
Но за какво и 2020 година?
Защото цените започнаха да порастват през 2020 година Можем да приказваме доста дали това беше най-правилното решение. Но тогава по този начин взехме решение и го комуникирахме с клиентите самодейно. Първоначално нямахме доста огромна реакция от тях, имахме запитвания да разбираем по какъв начин ще се случи нарастването. Разбираемо, държавното управление също реши да се намеси.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Икономика Реклама Някой свързва ли се с вас?
Не, никой не се свърза с нас. Поисках среща с министъра на стопанската система, към момента чакам отговор. Напълно съм отворен и желая да имаме открита полемика.

Фактите са, че считаме да увеличим цените си сред 50 ст. и 1 лева За 50% от потребителската ни база нарастването е под 1 лев. Ако сравните по какъв начин са се нараснали цените на някои съществени артикули, ще видите, че при главните хранителни артикули има двойно и тройно нарастване.

И ето какво считаме да създадем: ще осъществим всички условия на закона, както постоянно вършим. Ще индексираме цените през февруари със средногодишния показател на потребителските цени за 2021 година, както е планувано в договорите ни с клиентите. Официалните данни на Национален статистически институт за годишната инфлация ще излязат на 18 януари и към 19-20 януари имаме намерение да изпратим известие до всички наши клиенти, както и на нашия уебсайт, в което ясно ще разбираем по какъв начин ще се отрази на сметките им.

В последна сметка се пробвам да обясня всичко към този случай, колкото се може по-логично и рационално. В същото време имаме ново държавно управление, за което имам огромни очаквания. Разбирам, че имат упоритости и желаят да трансформират доста неща. Единствената ми молба без значение дали от страна на " Теленор ", или някои други вложители тук, е да има разговор.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Същите ли са изискванията в договорите и в другите пазари на вашата група?
Да, Telenor Serbia към този момент направи сходно нарастване, унгарското ни поделение също ще направи такова. А и отвън нашата група това е естествена европейска процедура. Целта на това решение беше да покрием част от разноските си, с цел да можем да продължим да влагаме. През 2021 година сме вложили директно и непряко 260 млн. лева в българската стопанска система - без значение дали посредством налози и регулаторни такси или посредством заплати и така нататък Голям шеф сме - имаме над 1800 чиновници. Още едно нещо, с което съм доста горделив, са ESG практиките ни (ESG - Environmental, social and corporate governance - Околна среда, обществена политика и управление).

Подкрепяме доста разнообразието и включването на работното място. Ако разгледате целия междинен и върховен мениджмънт, ще видите, че 60% от него са дами. Което е ужасно. И се случи по изцяло натурален път, тъй като твърдо имам вяра в меритокрацията - че най-хубавите хора би трябвало да работят на тези позиции.
Някои консуматори реагираха яростно на обстоятелството, че " Теленор " и А1 оповестиха повишаването си през един час един от различен. Беше ли планувано?
Нямахме никаква концепция, че и съперниците ни възнамеряват сходна мярка. Ние имахме проект да повишим цените още от октомври. Не искахме да го вършим тъкмо през коледните и новогодишните празници, по тази причина го обявихме преди тях. Със сигурност бях сюрпризиран, че съперниците ни оповестиха сходно решение незабавно след нас. В същото време не съм сюрпризиран, че и те оповестиха покачване. Имаме едни и същи детайли в структурата на разноските си. Управлението на една мобилна мрежа има едни и същи потребности за електричество и сигурност. В същото време сме в сериозна конкуренция между тях.
Споменахте ESG. Какви други планове имате в тази област?
Започваме огромна ESG самодейност, която се надявам да обявим през идващите четири до шест седмици. Става дума за три стълба. Първият е в региона на нововъведенията, които са свързани с доста неща, да вземем за пример напъните ни в региона на киберсигурността, плюс всичко друго, което можем да създадем, с цел да помогнем за нововъведенията и цифровото общество в България.

Вторият дирек е обвързван с околната среда. Планираме като компания да бъдем въглеродно неутрални до 2040 година Малките неща, които ще създадем още през тази година, са, че ще инсталираме слънчеви панели в нашата постройка в Бизнес парка в София. Ще продължим да черпим сила от главния ни снабдител, от който ще закупим зелени документи, с цел да се опитаме да компенсираме всичко, с цел да станем допустимо най-зелени. Подобно нещо ще създадем и с нашите базови станции, ще се опитаме да имаме най-зелената мрежа в страната.

Третият дирек са хората. Споменах разнообразието и включването. Ще даваме работни места и благоприятни условия на хора в неравностойно състояние. Ще поддържаме всеки без значение от възраст, пол, вяра. В стажантската си стратегия ще продължим да предоставяме благоприятни условия на по-младите хора. Приехме още 12 стажанти тъкмо преди Коледа.

Така занапред ще виждате доста неща в тази тенденция. Публична загадка е, че след време ще имаме и ново име. ESG ще бъде значима част от новата ни еднаквост.
Какво ще кажете за поредицата придобивания на районни оператори от БТК, по какъв начин ще се отразят на пазара?
Трябва да има конкуренция. Някои от по-малките играчи нямат уменията и ресурса да порастват и тогава има смисъл в консолидацията, тъй като във закрепения бранш имаш потребност от мащаб. Особено когато става дума за наличието, тъй като правата са доста скъпи (стига да си ги плащаш). Самите мрежи също са доста скъпи. Така че при такива случаи има смисъл от изкупуване на по-малки оператори. Но в случай че по-големите играчи стартират да се сливат към Vivacom или A1, ще имам други терзания за концентрацията. Ето за какво Комисия за защита на конкуренцията би трябвало деликатно да преглежда всяка договорка. Ние самите оспорихме някои от покупко-продажбите. Вярваме, че след време това може да наруши пазарния баланс, което може да се трансферира и към мобилния бизнес. Не е загадка, че ние също оглеждахме разнообразни благоприятни условия на този пазар, имахме няколко опита за придобиване, които не бяха сполучливи.
Продължавате ли да оглеждате благоприятни условия за нахлуване на закрепения пазар?Винаги се оглеждаме. Оглеждахме " Булсатком ", както и " Нет 1 ", която към този момент беше купена. Има и други играчи, които оглеждаме. Но този сегмент не е елементарен. Винаги сме били преди всичко мобилен състезател. Силно имам вяра в безжичния бизнес, само че в това време има изгоди да предлагаш и закрепени услуги, изключително в гъсто обитаеми градски елементи. Така че продължаваме да се интересуваме от този сегмент и деликатно да следим какво се случва в него. Защото е значимо да има полемики и в самата промишленост, и в регулаторите дали на един състезател може да се разрешава да изкупува толкоз доста оператори. Q&A Вече сте четвърта година тук. Промени ли се мениджърският ви жанр, освен поради пандемията? Специално за пандемията, ще ви излъжа, в случай че кажа, че не е било доста стресиращо. Имаше миг, в който се съмнявах в личните си умения. Ще ви опиша една история. В първата година на пандемията идвах в офиса всеки ден, ненапълно и от егоистични подбуди. Не желаех да седнал съм доста затворен вкъщи и желаех да последвам ежедневната си стратегия отпреди пандемията. Така че идвах в офиса, постройката беше празна. Някъде на третия месец получих мейл от наш чиновник. Почти ме разплака, тъй като ми благодареше, че пристигам всеки ден в офиса и съм като капитан, който не желае да напуща кораба. Това самопризнание значи извънредно доста за мен. Защото беше доста мъчно да се ръководи в оня миг, което всеки на управителна позиция ще признае. Губиш контакт със чиновниците. Водихме доста диалози по кое време да върнем хората в офиса, а през лятото на 2020 година имаше много съперници на концепцията поради страха от незнайното. Впоследствие пристигнаха и имунизациите, в този момент сред 40 и 50% от хората в компанията са имунизирани, което е повече от междинното в страната.Но беше сложен интервал, чисто душевен. Аз съм в непозната страна, само че мога да призная, че се усещам добре тук. За разлика от други страни можехме и да пътуваме из страната. По време на пандемията имах опцията да обикалям България отвън работата. Посетих изключителни места по Черноморието като Балчик и Созопол. Съпругата ми пък е алпинист и има другари, с които се разхожда из българските планини.Променихте ли се като управител? О, да. Станах по-състрадателен и съпричастен. Това е първата ми работа като изпълнителен шеф, а в началото не осъзнавах по какъв начин би трябвало да си разполагаем 24 часа седем дни в денонощието. Но някак по време на пандемията реализирах странна зрялост. Човек усеща по какъв начин остарява с пандемията в близост, усеща, че може би пропуща някакви неща. И през днешния ден се чудя дали не съм пропуснал някакви благоприятни условия, само че това е малко егоистично. Имаше просветителни курсове, които трябваше да изкарам във Англия. Там е и синът ми, който не виждах в продължение на година. Сега към този момент намирам пътуването за извънредно, а обичах да пътувам.Открихте ли някакви нови занимания по време на пандемията? Всъщност преоткрих едно остаряло занимание - саксофона, на който свирех като дете. Не се оправям доста добре, само че пък ми работи чисто изобретателно. Свиря и скалъпвам главно джаз. Съпругата ми ненавижда това занимание и даже при едно предходно преместване саксофонът изчезна. И до ден сегашен твърди, че няма нищо общо с това. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР