Професор Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер, е един

...
Професор Николай Габровски, кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер, е един
Коментари Харесай

Какво не знаем за проф. Габровски

Професор Николай Габровски, претендентът на ГЕРБ-СДС за министър председател, е един от най-прочутите неврохирурзи у нас. Потомствен доктор, трето потомство. Баща му Стефан Габровски минава за доайенът на неврохирургията в България и също дава живота си на " Пирогов ".

Николай Габровски е заместник-директор на най-голямата болница за незабавна помощ у нас по здравната част. Той подава оставка по време на първия длъжностен кабинет, несъгласен с министерството на опазването на здравето, което сменя управлението на " Пирогов ". Професорът скача намерено в отбрана на професор Балтов, като назовава уволнението му чисто политическо.
-->
Д-р Габровски приключва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. Първоначално работи като доктор в Неврореанимацията на УМБАЛ " Царица Йоанна ".

В Клиниката по неврохирургия на болница " Пирогов " е от 1997 година. През 2005 година доктор Габровски пази дисертация на тематика " Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната процедура ". От 2006 година е завеждащ на отделението по невроонкология. От 2008 е " Доцент " по неврохирургия. През 2010 е определен за Заместник ръководител на Българско сдружение по неврохирургия През 2011 година е определен за Началник на Клиниката по неврохирургия на Университетска болница " Пирогов ".

От началото на 2011 година е определен за Национален съветник по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През януари 2012 проф. Н. Габровски е поканен за наблюдаващ борда на European Brain Council (Европейски мозъчен съвет) – координираща неправителствена организация, отдадена на битката със болесттите на нервната система. Европейски мозъчен съвет работи в тясно съдействие с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други виновни органи по проблемите на болесттите на мозъка.

През 2014 година е определен за " Професор " по неврохирургия към Клиниката по неврохирургия на университетска болница " Пирогов ".

Проф. Николай Габровски е определен за член на Управителния съвет на Български лекарски съюз през 2015 година, а от юни 2018 до септември 2021 е заместник-председател на съсловната организация.

От 03.2017 до 07.2021 година е заместник-директор по лечебната активност на университетска болница „ Н.И. Пирогов ”.

През 2018 година, проф. Николай Габровские е определен за ръководител на Българското сдружение по неврохирургия, а през 2022 е избран отново за втори мандат на тази позиция.

През ноември 2021, проф. Николай Габровски е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

През октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните сдружения (European Association of Neurosurgical societies - EANS, основава работна група за Нововъзникващи технологии и нововъведения в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery - ETIN и за неин пръв ръководител е избиран проф. Николай Габровски.

Интересното е, че като млад той не желае да е доктор. " Като възпитаник доста решително споделяше: Баща ми, няма да ставам доктор, нали виждам какво е – нямаш спокоен ден, нямаш естествена нощ, не знаеш празници, вървене на отмора, единствено огромна отговорност и най-после на месеца си броиш стотинките ", споделя бащата Стефан Габровски, ".

Но в последните класове на гимназията – по този начин беше и при мен, и аз имах други проекти за живота си, нещата се обърнаха и твърдо се насочи към медицината с готовност да специализира тъкмо неврохирургия.

Докато следваше, по едно и също време работеше като санитар и аз му предложих да му оказваме помощ, в случай че няма пари, само че да върви по кръжоци, на нощни наряди, с цел да навлиза в специалността. Не, татко ми - споделя той, – аз желая да извървя целия път, от първото ходило, докъдето стигна нагоре. Искам, като не съм удовлетворен от работата на някого, да мога да му кажа какво да направи и в случай че би трябвало, да му покажа по какъв начин. След това беше и сестра в реанимация, след това доктор в интензивно поделение. Едно по едно мина през всички стъпала, специализира при един от най-хубавите модерни неврохирурзи - проф. Брочи в Брюксел ".

Кандидатът за министър председател има наследник и щерка, които обаче се развиват в сфери надалеч от медицината. Съпругата му също не е доктор. 

Професор Габровски беше един от най-ревностните поддръжници на ограниченията против КОВИД-19, защото по едно време " Пирогов " безусловно се задъхваше под напора на заболели, написа " Марица ". 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР