Професионалните спортистите винаги са се опитвали да изкривяват правилата в

...
Професионалните спортистите винаги са се опитвали да изкривяват правилата в
Коментари Харесай

Първият спортист, заловен с допинг на Олимпийски игри

Професионалните спортистите постоянно са се опитвали да изкривяват разпоредбите в своя изгода (а от време на време и да ги нарушават). Международният олимпийски комитет обаче стартира да тества за допинг едвам през 1968, а приема въпроса съществено чак през 90-те години. И по този начин, на Игрите през ’68 макар че за много спортисти се е считало, че употребяват допинг, Комитетът съумява да хване и дисквалифицира единствено един човек. Но каква субстанция приема, с цел да заслужи строгото наказване и да стане първият човек дисквалифициран за допинг?

Допингът е част от олимпийската културата. Преди възбраните да влязат в действие, хората са взимали всевъзможни неща, с цел да станат по-силни. В древността състезатели пият отвари от „ мистериозни “, постоянно токсични билки и даже смилат и одобряват скотски тестиси, с цел да трансферират силата на животното в себе си. По това време напълно няма правила за допинг, само че за сметка на това има правила против вълшебства и проклятия. С други думи – в античните олимпийски игри всички са могли да вършат и взимат какво си желаят, с цел да подобрят представянето си, само че е било неразрешено да въздействат на другите.

 b8c8a252511888138da50b3886da1c7d.500x625x1

Шишенце със стрихнин

Историята на Томас Хикс е любопитна сама по себе си. По това време се има вяра, че стрихнинът в огромни дози е гибелен, само че в дребни оказва помощ на спортистите, поради мускулните конвулсии, които провокира. Хикс приема три дози от веществото и това не е единственият метод, по който треньорите му се пробват да го убият. Те му дават отрова за мишки и бренди, само че не му дават да пие вода. Малко преди края на надпреварата Хикс към този момент халюцинира и не може да стои самичък на краката си. Затова е пренесен на ръце до и през финиша. Веднага по-късно припада и докторите не съумяват да го светят цялостен час. Чували ли сте историята за маратонеца, който минава огромна част от трасето с автомобил? Той се споделя Фред Лорц и става въпрос за същото съревнование. Фред обаче е изобличен и дисквалифициран като вторият в надпреварата е разгласен за победител – Томас Хикс. Олимпийските игри едно време са били чудесни!

 KNUDJENSEN

Инцидентът на Кнуд Енемарк Янсен

Обратно на допинга. Нормално, МОК не издава възбраната преди някой да почине. Нещастникът е Кнуд Енемарк Янсен, велосипедист, който почива по време на съревнование. Преди това приема котейл от разнообразни вещества, в това число роникол, от своя треньор. Температурата по време на надпреварата е 42 градуса и Кнуд получава безоблачен удар, пада и си удря главата. Въпреки че повода за гибелта му не е химията, МОК е притиснат от медиите да забрани допинга още на игрите през 1968, както и става.

 1.Hans-Gunner-Liljenwall

Ханс-Гунар Лилиенвал

На Зимните игри в Гренобъл, Франция през 1968 никой не е хванат с допинг. Но на летните в Мексико Сити – шведският спортист Ханс-Гунар Лилиенвал е хванат с алкохол в кръвта. Как по този начин алкохол ли?

Все още витае концепцията, че в верните количества алкохолът в действителност може да подтиква физическата активност. За игри, в които състезателите разчитат на техника и мускулна памет – като дартс, билярд… – алкохолът в действителност може да помогне, тъй като отпуска физически и душевен. Слаучая с Лилиенвал е точно подобен. Той е играч по актуален петобой – спорт, който включва фехтовка, пукотевица, плуване, тичане и конен спорт – и се надява две бири преди надпреварата да му оказват помощ най-малко в някои от тези игри.

По това време тестванията са били само на урината, тъй като кръвните проби, несъмнено, включвали игли, от които състезателите могли да заразят или по някакъв различен метод контузят. Също по този начин, пробата по това време хващал единствено избрани вещества, най-вече твърди опиати като кокаин и хероин, само че не и стероиди… През 1969 година, когато американски щангист схваща в интерю, че амфетамините към този момент са неразрешени за приложимост, той споделя, че с другите спортисти към този момент взимат неща (разработени в Западна Германия), които не са били неразрешени на предните олимпийски игри: „ Когато забранят и тях, ще взимаме нови, които към момента не са забранили… Като игра на котка и мишка е. “

В последна сметка, когато имаш толкоз малко време да достигнеш небеса в кариерата си, гледаш да се възползваш от всички благоприятни условия. Дори както видяхме на последните Игри, от вендузите.

 ct-olympics-cupping-kass-0811-20160810

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР