- Проф. Кантарджиев, като че ли се отървахме от COVID-19,

...
- Проф. Кантарджиев, като че ли се отървахме от COVID-19,
Коментари Харесай

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа ще е през февруари

- Проф. Кантарджиев, сякаш се отървахме от COVID-19, само че сега се приказва за вълна от различен тип грип, в това число и за грипна почивка при учениците. Какво ни е налазило в този момент?

- В България сега преобладаващ е грип А. За разлика от Европа, където съотношението на подвидовете на грип А са 65:35 в интерес на H3. Другият е H1. Както във всичко, и тук у нас сме малко по-различни. При нас почти е идентичен броят на H3 и H1. Това няма никакво значение нито за клиниката, нито за диагностиката, нито за лекуването.
-->
- И въпреки всичко каква е разликата?

- Това са просто разнообразни подварианти на грипа, като H1 e тъй наречените пандемичен или свински грип - този грип, който се яви през 2009 година и за който ни бяха дали обещание, че ще се популяризира по планетата и тя към този момент да не е същата. Оказа се, че не стана тъкмо по този начин - нямаше нито такова разпространяване, нито пък преминаваше кой знае какъв брой по-тежко. Просто вниманието на здравната общност и на управляващите беше по-завишено към този грип.

Тогава се откриха забавни неща, които се оказаха в действие и за другите грипове. Първо, че цялостните хора боледуват по-тежко. И второ, че най-тежко боледуват бременните. След което, като се разгледаха нещата със записките за другите грипови разновидности през годините, се оказа, че е същото, само че не беше обърнато внимание.

- А за какво в този момент споделят, че най-вече боледуват децата?

- В момента децата боледуват доста, тъй като, първо, те са най-мобилната част от популацията, играят си, събират се в детски заведения, имат непосредствен контакт, липсват им здравни привички - да вземем за пример да употребяват кърпички. То във възрастните към този момент ги няма, та в децата...

- От разнообразни градове се разнасят апели за излизане в грипна почивка. Наложително ли е това сега?

- От 12 години се занимавам с разпространяването на грипа в България и постоянно преценям отношението към ваканциите по няколко критерия. Първият е обвързван с интервала, когато се вършат класните и се оформят оценките. Тогава е най-силното предпочитание за грипни ваканции. Освен това, в календара има много празници, които доста добре биха се съчетали с ваканциите, само че това не може да бъде наречено противоепидемични ограничения.

Затова би трябвало да се реши трезво и то за всяка област поотделно въз основата на събирани в течение на 10 години данни за броя на случаите на респираторни болести, с цел да се направи по този начин, че с няколко дни да бъде увеличена сезонна почивка или почивни дни, или уикенд. Но би трябвало да се откри интервалът, когато е най-голямото набиране на скорост на разпространяването на грипа.

- Какви са параметрите, по които се съди за това?

- Например през днешния ден случаите са 1000, на следващия ден са 4000, вдругиден са 12 000 - това е едно експоненциално разпространяване, което приказва за дифузност на епидемиологичния развой. Когато това стане, би трябвало да се направи спиране на контактите на децата, с цел да се понижи темпото. Иначе, в случай че през днешния ден са 500, на следващия ден - 800, правилно, нарастват, само че нарастват малко. Те отново ще стигнат 10 000, само че става по-бавно.

- В подобен случай този вариант по-дълго ли ще ни мъчи?

- Не става дума за мъчене, а за това да не стане по този начин, че за малко време да има доста заболели, тъй като се претрупва здравната система, основават се нездрави настроения на боязън и неустановеност, явяват се опашки и недостиг на някои лекарствени средства, което в допълнение усилва напрежението.

- В момента бият паника, че от аптечната мрежа са изчезнали медикаменти, няма антибиотици. Какво се случва с медикаментите?

- Винаги Агенцията по медикаментите, която е подизпълнител на решенията на Министерството на здравеопазването, е следила една група медикаменти, които подлежат на реекспорт. Защото едно е да се яви недостиг на медикаменти за сваляне на температурата по време на зараза. Друго е това да се случва редовно, заради нашата организация и регулация, когато става дума за медикаменти, които са доста по-евтини в нашата страна.

Тъй като до пролетта това доста съществено го следеше Агенцията по медикаментите, имаше лист на 340 медикаменти, които би трябвало да бъдат следени. Но откакто на власт пристигна държавното управление на Кирил Петков, част от регулацията там направи пробив, мощно се редуцира броят на медикаментите, които са под подобен надзор. И внезапно скъпи медикаменти, които са за онкологично заболели, за имунологично лекуване започнаха да изчезват. Причината е реекспорт.

Само че стартира да се приказва, че изчезват антибиотици. Антибиотиците няма да изчезнат от аптеките. Лекарите у нас ги изписват единствено тъй като са скъпи. Антибиотиците не са изчезнали. Казват, че са изчезнали 47 антибиотика. Чакайте малко - всички антибиотици са 50. Ако няма истински, има генерични, които прочее също по никакъв начин не са евтини.

- А по какъв начин да разпознаем признаците - дали сме грипави или не, дали е коронавирус или не, и какво да вършим?

- За разлика от другите респираторни болести, грипът има по-кратък инкубационен интервал. Така нормално се сещаш, че през вчерашния ден някой ти е кихнал или много се е сополивил пред теб в службата. Това е първото.

Второ, за разлика от всички други вирусни и респираторни инфекции, грипът се развива в границите на 2 часа. Това е повода да се назовава грип - идва от френската дума agripper - вкопчвам. Той сграбчва за 2 часа. През това време получаваш температура, болежка в гърлото, суха непродуктивна кашлица и до края на тези 2 часа към този момент имаш доста мощни болки по мускулите, по гърба, по ставите и не можеш да станеш от леглото. Когато се случи това, нормално става дума за грип.

На Запад преди този миг персоналният доктор ти е дал една рецепта, ти си си купил едно хапче - имена не споделям - пиеш го и си спокоен за себе си и за фамилията си. Ако имаш признаци, ги съобщаваш на персоналния си доктор и той ти споделя да започнеш да пиеш това, което ти е изписал. Пиеш по една таблетка незабавно, вечерта и на другия ден на обед - 3 пъти дневно. На обед си добре, а до вечерта към този момент нищо ти няма. Възрастните родственици вземат по една таблетка дневно профилактично, а дребните деца вземат по? таблетка. За възрастния е 75 мг., а за детето - 40 мг.

Докато коронавирусът има 3-4 дни инкубационен интервал - той към този момент е доста по-кратък от този, който беше преди 2 години. Само че ковидът стартира друго. Първо, се събуждаш с гърлобол. Ако не вземеш ограничения, на другия ден към този момент целия ден си с гърлобол. На третия ден гърлоболът става толкоз мощен, че те нервира и започваш и да кашляш. Развитието е в течение на няколко дни, а не на няколко часа.

- При грип какъв брой дни би трябвало да пазим стаята?

- Ако е грип, на втория ден към този момент нищо ти няма. Но в случай че си чакал да ти мине, а на другия ден не ти минава, а пък по-късно се случи събота и аптеката не работи, в неделя към този момент пращаш със скандал жена си в денонощната аптека. Но от началото са минали 3 дни и към този момент и да вземаш, и да не вземаш медикаменти, не ти минава.

- В подобен случай какъв брой време те държи грипът?

- Обикновено една седмица. Само че всеки десети прави бактериална пневмония. Разбира се от това, че характерът на кашлицата се сменя и се появяват зелени храчки. Започват бодежи в гърдите, болки в ребрата, затруднено дишане. Следва лекар и антибиотик.

На 1000 души с грипни пневмонии 1 може да направи вирусна грипна пневмония, която е с кръвохрак - появяват се кървави храчки. Тогава към този момент би трябвало болница и О2, макар че предходният здравен министър Асена Сербезова ликвидира отделенията, които бяха с О2, поради ковида, и в този момент не зная къде ще ги карат.

- В момента стигнали ли сме пикът на настоящия грип?

- В момента сме първоначално. Пикът следва. Сега случаите ще стартират да се усилват през идващите 2-3 седмици и пикът ще бъде доближат през първата или втората седмица на февруари. Две седмици по-късно към този момент всичко ще е отшумяло.

- В последна сметка след 3 години зараза от коронавирус, отървахме ли се към този момент от него, както прогнозирахте при започване на болестта?

- Мисля, че напролет ще са последните случаи, след което ще стане като сезонно заболяване, както е респираторния сицитиален вирус и другите рино и ентеровируси.

- Само че в Китай още веднъж се надига мощна вълна от ковид, отново е страшна работа.

- Китай беше затворен и хората там не са имали контакт. Искат да плашат човечеството, че сега е страшна работа, единствено че няма нищо такова. Щамовете, които вървят в Китай, са разновидностите, които са минали през Европа. Те ги прекарват в този момент.

Да, има риск, че когато 200 милиона са заболели, може да настъпи някаква друга разновидност. Но - в случай че настъпи. По-вероятно е да не настъпи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР