Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта Стратегия за развитие на

...
Проф. Христо Василев (вляво) представи проекта Стратегия за развитие на
Коментари Харесай

Една трета спад в потреблението на ток предвиждат експерти

Проф. Христо Василев (вляво) показа плана " Стратегия за развиване на енергетиката в България с небосвод 2030 година ".

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Цената за създаване на слънчеви паркове в Германия е рекордно ниска

За пръв път разноските за инсталирането на мощности се намаляват под 5 евроцента за киловатчас
18 окт 2017
МАЕ чака скок от 40% на мощностите за зелена сила до 2022 година

Възобновяемите източници ще обезпечават 29% от световния енергиен микс след пет години, предвижда организацията
4 окт 2017
Благоевградската компания, която покрива света с фотоволтаици

" Част от облагите " Хидроенергийна компания " връща в България под формата на вложения в екотуризъм и спортни бази
7 юли 2017 Лансираната от държавното управление концепция за вероятно възобновление на плана за АЕЦ " Белене " изведе още веднъж на напред във времето тематиката за енергийното бъдеще на България - с прогнози за потреблението и цените на електрическата енергия, както и за потребността от мощности. В сряда собствен план на енергийна тактика с небосвод до 2030 година показаха четири браншови организации - Българският народен комитет по осветяване, Камарата на инженерите в капиталовото планиране, Българската фотоволтаична асоциация и Българската слънчева асоциация.

Документът, прдставен от проф. Христо Василев, слага като основа концепцията на Европейската комисия за основаването на енергиен съюз и избраните от нея съществени задания в региона на енергетиката и климата. Според тях до 2030-а излъчванията на парникови газове от цялата стопанска система на Европейски Съюз би трябвало да се съкратят с 40% по отношение на равнищата от 1990 година, енергийна успеваемост би трябвало да се усъвършенства с 30%, делът на силата от възобновими източници в потреблението да стигне 27%, а междусистемна електроенергийна съгласуваност – 15 на 100.

Експертите на четирите организации освен не плануват нараснало ползване на ток, само че залагат и сериозен спад в него. Най-евтината сила е непроизведената, посоми проф. Василев. Според екипа, изработил документа, с използването на енергоспестяващи технологии в промишлеността, бита и превоза, включително и санирането, както и с помощта на интелигентните системи (Smart Sity, Smart Home, Smart Grid и други) е допустимо да се понижи потреблението на сила до 2030 година с цели 30 прцента. И то при стопански напредък от приблизително 4% годишно.

Паралелно с това се планува цената на тока от топлоелектрическите централи у нас да се увеличи поради екологичните условия и даже някои мощности да бъдат затворени. Предложението е вместо тях да се заложи на фотоволаици.

" В сегашния миг цената на електрическата сила, създавана от слънчеви централи, в доста страни е по-ниска от тази на тока, която вършат термични или атомни мощности. Поради това в тези страни (Индия, Китай, Съединени американски щати и др.) доста планове за Топлоелектрическа централа са сменени точно с фотоволтаични ", сподели проф. Василев.

В поддръжка на това бе припомнено, че през 2007-а прогнозата за 0.32 евро/Wp (цена за конфигурирана мощност) на слънчевите панели е изглеждала необикновено, само че през днешния ден цената към този момент е под 0.2 евро/Wp. Заедно с понижението на разноските успеваемостта на модулите се е повишила с над една трета. Очакванията са към 2033 година цената на един ват пик (Wp) конфигурирана мощ да падне до 0.135 евро, а успеваемостта да се увеличи с още 50 на 100. " Основната енергоспестяваща мярка ще бъдат покривните и местни фотоволтаични мощности в композиция с акумулиращи акумулатори от ново потомство ", твърди проф. Василев. По думите му в случай че са налични 55 хиляди дка слънчеви панели по покривите на постройките, могат да се спестят към 10TWh електричество на година. Освен това притежателите на тези миницентрали няма да заплащат такси за транспорт, систематизиране, достъп, Данък добавена стойност и други.

При по този начин направените планове четирите браншови организации чакат, че към 2030 година пазарната цена на електрическата сила в България и района ще бъде към 45 евро/MWh. За съпоставяне в прословутия отчет на Българска академия на науките във връзка опцията за реализация на АЕЦ " Белене " се споделя, че тогава токът ще се търгува против повече от 68 евро/MWh.

Според проф. Василев е належащо ограничение на повишаването на цените на електрическата сила за промишлеността и най-много за бита - до не повече от 4% от приходите на семействата, защото противоположното би трансформирало хората в енергийно небогати. " Те ще предпочетат да употребяват дърва и въглища, което пък ще сътвори проблем със замърсяването и постигането на заложените равнища за финни прахови частици ", сподели още той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР