Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ Св.

...
Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ Св.
Коментари Харесай

Първо трябва да решим нужен ли ни е толкова репресивенн закон за КПКОНПИ

Проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ " Св. Кл. Охридски ", в изборното тв студио на " Дневник " в неделя вечерта
Аз съм, по този начин да се каже, живата история на КПКОНПИ. Защото когато ние бяхме депутати в Национална движение „Симеон Втори", тогава за пръв път проф. Георги Петканов се беше върнал от Ирландия и сподели: " Абе знаете ли, там по гражданска процедура на бандитите им взимат имуществото. " Проучиха този опит, вършиха, костваха, аз признавам, че бях много песимистичен. После се сътвори комисията, която беше наречена " Кушлев ", по името на нейния първи ръководител. После тя еволюира и така нататък

Но ето съгласно мен къде е казусът. Гражданската конфискация значи без значение от наказателното гонене, даже когато те признаят за почтен, тя да продължи, в случай че има противоречие в имуществото. Това доста наподобява на едновремешната глава 3 от Закона за собствеността на жителите по времето на Тодор Живков, когато бяхме студенти, съгласно който можеше да ти конфискуват нещо, в случай че не ти дават отговор приходите и разноските.

Това е наказателен закон, няма никакво подозрение. Въпросът е, че някои страни - дадох образец за Ирландия, не съм проучвал къде още има - смятат, че е вярно да навлезеш по-дълбоко в персоналната сфера, въпреки и в една демократична народна власт, в името на това да лишиш престъпността от имуществото. Но те го вършат доста деликатно. А ние какво направихме? При всяка смяна в закона разширяваме от ден на ден и повече опциите да попаднеш в отчета на тази комисия.
Реклама
Ние първо би трябвало да решим на нас необходим ли ни е толкоз наказателен закон, в случай че считаме, че в България е толкоз зле с проведената престъпност. Да кажем: да, ще има подобен закон. Второ, в случай че на един човек бъде формирано такова произвеждане по отношение на това, че има наказателно гонене, и той бъде оневинен, да решим в действителност ли желаеме това, другото, да продължи. Защото ние ги разделяме - това е гражданска конфискация. Та в действителност ли желаеме да има толкоз толкова необятни благоприятни условия тази комисия?

И последното нещо. Чувам някои от новоизбраните депутати, които се чака да ръководят, да споделят, че щяло да й се дадат проверяващи функционалности. Извинете, само че това пък няма нито логичност, ни граматика. Разследващи функционалности има орган, който способства за развиване по-късно на наказателно произвеждане. Смисълът на тази комисия е за " гражданска " конфискация.

И последното нещо - в случай че желаеме да бъдем правилни, добре е да кажем, че да, ние ще сменим еди-какво си, ще създадем едно или друго, само че в последна сметка ще довършим започнатите производства по остарелия метод. Защото другояче ще излезе, че Васил Божков внезапно ще излезе от обсега на комисията. Значи всички тези неща би трябвало доста деликатно да ги преценим, преди да стартираме да вършим някакви огромни промени. Това е все едно като в една стая с хора да оставиш едно заредено оръжие на масата и да кажеш: виж в този момент, този е неприятен, по-хубаво да го бутнем малко до ъгъла, а положителните ще са към оръжието. Но заредено на масата оръжие съгласно мен не е добре да има. Ние нямаме потребност от толкоз наказателен закон. Нека да го има, само че дано малко да го очовечим.

А другояче по какъв начин се сменя ръководител на такава комисия - доста елементарно. Променяме закона, става от 5 на 7, или от 5 на 3 или Бог знае какво и го сменяме за една седмица. Това не е проблем.
Реклама
-
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР